Friday, November 13, 2009

Cita-cita saya


Salam peeps,
Haish, orang tengah azan,
I sibuk dok ketuk-ketak keyboard.
Ampun.sembah


While I was checking out on my Facebook ( add me!)
I suddenly teringat, being a teacher wasn't exactly my dream.
Dulu, memang la teringin nak jadi seorang guru,
Everytime, the teacher asked 'What would you wanna be when you grow up?'
I-lah orang pertama yang akan raised tangan dan
cakap out-loud nak jadi guru.
Maybe disebabkan my mom is a teacher, herself.
So, maybe terpengaruh.



Meningkat ke umur belasan ( I mean, 13 and above)
Sudah tekad dalam minda,
I WANNA BE A DOCTOR.sengihnampakgigi
Ni memang siap berangan-angan pergi luar negara
ambil medical, dan at the age of 29 baru leh start a family.
Kalau dalam kelas Science, mesti nak tunjuk yang terhebat.
Especially dalam kelas reproduction. Exam bulan reproduction, I was the highest!
Hehe. Macam faham sangatla ( Yes, I did understand okay!)


Then, azam nak jadi doktor lagi kuat dan I wanted to be a bidan
atau dalam kata modennya, pakar sakit puan.
Everytime, always on hari Rabu,
turned on TV3, tengok Medik TV.gigitjari (Punya la semangat)



Then, bila belajar Biology, Chemistry and Physics
I could be categorized as excellent student, sebab semua pernah dapat A.
Sampai la waktu SPM, I didn't get what I expected from those 3 subjects.
Semua sucked . Biology yang I termimpi-mimpi dapat B, turned out to be C,
and Chemistry also.
Tapi Physics yang I thought was kind-hell hard dapat B pulak.


Then, Mom and Dad pun discussed la
whether I should go on with what I wanted to be,
My dad setuju saja, tapi my mom said,
" Tak usahlah, ee ni pemalas. Lebih baik jadi cekgu saja"


Herm. At first sedih sangat. Hell yes!
Tapi when my dad told me,
studying in Teacher training institute could give money,blur
I agreed macam tu saja!

I love the smell of money! That's the story of me. gelakguling ( cerita lipur lara)



THE END






Love,
~moi~




P/s: Now I enjoy being a teacher ( kau belum jadi guru lagi-lah). Sebab I love kids ( tak jauh dari doktor bidan yang kau suka sangat yang sambut budak tu), sebab I dapat allowances every month, sebab I dapat keluar dari Kelantan, sebab I boleh ajar adik2 I Mathematics , sebab bla3.

12 comments:

cik ian@aH Lian~ said...

suka juga.
dan skrg jd
guru sndrn.
takpe, pelan2!

PinQib said...

cik ian@aH Lian~--> Ok. I will. Thanks for advice

sI tEDI said...

aku cita2 cikgu.. sampai ke sudah keje kerani jek..

sob sob sob..

maceh add :))

saling skodeng mengskodeng yek!!

PinQib said...

sI tEDI--> Okaiiih cik kucennn!~

arM_kNEe said...

ak pon x dop lam plan nk jd ckgu...
last amk ckgu jgk..
ape kes ni qib??

PinQib said...

arM_kNEe--> xda rezki jdik doktor laa meniii

arM_kNEe said...

x pe la qib...
lau sme jd doktor sape lak nk jd ckgu....
hehe...

e i c a h said...

cikgu best aper..boleh sentiasa terasa muda sbb ur life evolve ard youngsters kan..

my wish..

PinQib said...

arM_kNEe--> Pandaiii jeee.. :P

PinQib said...

arM_kNEe--> Pandaiii jeee.. :P

PinQib said...

e i c a h--> Hehe. betul kot. Tapi klu da strt aging, pun tetap sama....

PinQib said...

e i c a h--> Hehe. betul kot. Tapi klu da strt aging, pun tetap sama....

Entry Best!