Monday, December 28, 2009

Facts about mermaid





Since when I was a little small girl,
magical creatures such as mermaids memang
sudah lama fostered inside of me.
I am particularly memang berhajat boleh jadik duyung one day. ( impian)
Suka sangat la tengok si Ariel dalam citer The Little Mermaid.
Termimpi2 nak jadik duyung.


Kalau kat sekolah, bertanding dengan kawan siapa-punye-duyung-paling-lawa contest.
Kalau kat rumah, amek Play-dough buat bentuk duyung dengan ada
dua cengkerang besar atas chest nye dan ekor tu mesti cukup besar.
Pity me, tak pernah ada patung duyung.



Entry ini sedikit sebanyak akan menyingkap sedikit
vital information about creature ini.
Okay, mermaid atau juga duyung ini banyak dalam myths:
Cuma tak didedahkan saja.



SPECIAL FACTS about MERMAIDS/MERMEN:

  1. Kalau dekat pantai, ada nelayan yang terapung apa, the merman akan datang dan releases the soul, so that the fishermen will be set free.
  2. Some sources cakap, duyung ni berasal daripada Tuhan Oannes dari Babylon yang berbadankan manusia dan berekorkan ikan.
  3. Duyung biasanya dikatakan pembawa sial kerana akan menarik perhatian pelayar2 dan nelayan2 sehingga membawa kepada kematian mereka kerana sebaik sahaja terpandang kan duyung, mereka akan membiarkan kapal dan urusan lain terbiar.
  4. Duyung juga is said to able to cure human diseases.
  5. Anak duyung selalu terlupa facts bahawa manusia tidak boleh bernafas dalam air sekiranya mereka mengajak manusia mengembara kedalam laut.
  6. Duyung sentiasa mempunyai interest terhadap manusia. Korang tengok Dyesebel tak di Astro Prima?
  7. Duyung boleh menyebabkan seseorang itu hanyut dalam fantasi nya apabila mendengar nya menyanyi sahaja.

Banyak lagi interesting facts menarik about mermaid.
Mata mengantuk, sure. Now, thinking to post an entry about fairies pulak.
Erm., so cute. Adakah I sesuai duduk di dalam dunia Siti di Alam Fantasi sahaja?





Nite, ~moi~


9 comments:

Sharinginfoz said...

oo gitu rupanya.. click ur mas...

PinQib said...

Sharinginfoz --> Thanksssssss ::PPP

Aisyah Sinclair said...

boleh. i'll try to write an entry regarding picto tutorial nanti. :)

Aisyah Sinclair said...

boleh. i'll try to write an entry regarding picto tutorial nanti. :)

AzuanBudakPandai said...

entah lah aku tak pernah jumpe duyung atau fairy haha

Aisyah Sinclair said...

Try to go here: http://myblogmywords.blogspot.com/2009/01/436.html

That was an entry regarding tutorial on picto.

Aisyah Sinclair said...

Download punya? Oh, you were asking picto yg mcm mana? The one yg utk tempek dlm entry? Or the one yg mcm I buat dkt my side bar (for "Friends").

If nk download minipixel (or picto) utk tempek dlm entry, you go here: http://lemonadenoi.blogspot.com/2008_11_01_archive.html

Or go to my right side bar, search bar title "Links" under 'Knowledge & Information'. Lepas tu search for MP Reference dan MP 2 Reference. Dua-dua tu boleh download minipixel (or picto).

Aisyah Sinclair said...

Ohhh... so sorry. Terlupa. If nak guna minipixel/picto, kena ada add-on greasemonkey. Hanya Mozilla support greasemonkey. Hehehe.

Redbloodsnow said...

ehem²...
akak time kecik² dulu kan
selalu jadi mat jenin nkjd mermaid taw...puiii puiii

sgt x bleh blah kan...hahaha :P

Entry Best!