Sunday, June 27, 2010

Duduk lama boleh mati




Salam. Hai all. Busy lah. Sejak semester baru mula ni, rasa bersemangat sangat nak belajar walopon kelas first tadi pun mata berair je tahan mengantuk sebab otak tak cukup oksigen. Omaigod! Wtfan. Baru satu hari belajar dah rasa macam ni. Rasa nak hantuk kat dinding je kepala ni. Rasa gerun pulak. Sebab sem lepas dapat pointer tak memenuhi piawan, rasa macam frustrated sangat sampai nak kelip mata dalam kelas pun boleh rasa macam guilty sangat. Heehee. Freak!
Pastu, kat sekolah ni, aku ada geng. Ala yang macam Geng Bas Sekolah tu, tapi terdiri daripada gadis-gadis cekgu yang memang tahap dewasa dan tak patut ada geng tapi sebab jiwa masih belum matang sebab itu ada geng. Geng Theta Pi, ala yang macam citer Sorority Row tu. Yang minah universiti Hot kena bunuh sorang-sorang sebab.... TET... Rahsia. Kire, macam gang kitorang ni ala-ala minah hot tu lah.





Ok, back to the story. Sebab kitorang ni dapat result so-so dalam exam, which is tak sampai 3.5 tak bawah 3.0, kitorang telah menyiapkan banyak tasks in-order to achieve pointer 3.90 dalam exam semester ini. Hek-eleh. Poyoz. Agaga. -_-". Antara tasknya ialah:

  1. Jogging untuk kuruskan badan-sebab lepas cuti semua orang become heavyweightchampion
  2. Selalu pergi library untuk cari references atau wat ulangkaji-ni aku rasa paling poyo
  3. Pergi surau untuk dapat keredhaan ILAHI
So, kami completed task 2. Cari lah buku yang dirasakan wajar dengan subjek rini. Pastu ontheway keluar, nampak lah artikel kat dinding cakap

Duduk yang lama boleh menyebabkan sesorang menghadapi risiko sakit jantung dan kematian walaupun kerap bersenam. Hal ini demikian kerana, duduk yang lama (4 jam sekurang-kurangnya, boleh menyebabkan parasa glukosa dalam badan menurun dan boleh menyebabkan risiko sakit jantung.
Interesting. Aku rasa lega kot sebab ini membuktikan orang yang fit pun leh kena penyakit kronik. -_-"




So, moral of the story? Always have your body moving. Jangan asyik mata dok ngadap TV, laptop sampai punggung dah kebas pun masih wat dunno.


Nite!

P/s: Elaun masuk bulan lapan, terpaksalah aku ikat perut. ;-(



Tinggalkan komen anda !

5 comments:

Hapiz Rahman said...

haha.. aku pun selalu duduk.. sangat bahaye!!!

(belaja rerajin wei!)

Redbloodsnow said...

AIYOO..LAME TUEEE ELAUN MASOK. MMG KENE IKAT PERUT SESGT LER JWPNYER TUH..HEHE

ayue said...

lpas nih kne duduk kjap2 laa .
elak saket jntung . HAHA .

* mEsSy * said...

bahaya2.. huh!!

=(

Rowena Chasez said...

aku nak join kau jogging blh???
:D

Entry Best!