Wednesday, June 2, 2010

Kakak ku dan kucen Part 1


Im not a true cat lover. Bagi sesetengah orang akak Zie dan akak Tediber , kucen tu macam anak atau adik. Saya besa-besa aja. Tak dak kucen pun ok. Ada kucen pun ok. Sebab. Ayah memang sejak kecik lagi tak berapa nak gemar le ngan kucen ni. Sebab dulu. Pernah la ada seko. Letak le nama TOM. Walaopon kucen ni perempuan, tapi, sebab mase zaman tecik-tecik dulu katon TOM and JERRY show ni la kami adik beradik dok ngadap hari-hari, maka kucen gelandangan yang datang umah tok ni kami panggil ngan nama TOM (adoi. Syahdu betul). Tom ni dok ngan kami dari single sampai jadik mak bunting sampai le jadik ibu tunggal. Sadis betul masa tuh.


TOM ni tak da laki. So, masa kali pertama TOM beranak, semua anak dia (ada lah dalam 4 ekor) mati semua. Tak tahu nape. Mungkin sebab masa dia beranak, port tak bagus. Dia beranak dalam bilik tido. Open port. Bukannya bawah katil ke apa. Saya yang tertengok ni, tak lalu makan 3 hari. Euw.
Pastu kali kedua TOM bunting lagi. Hebat tau. Masa ni, kami adik beradik semua memang harap memanjang anak-anak TOM mesti, harus, wajib hidup. ALHAMDULILLAH. TOM beranak lagi. 4 ekor lagi. Saya pun tak pasti laki ke perempuan. Kami letakkan nama setiap sekor Mulan, Weasel, Belang dan Tompok. Entah le. Semua anak TOM lain warna. Ada warna oren, hitam, kelabu campor puteh. Pelik sedikit, tapi sebab kami ni anak kecik, jadik warna ini tidak memberi efek penting pun pada kami.


-Oh. Sorry tak dak gambar nak tepek. Dulu masa kami kecik-kecik, baya-baya sekolah rendah, mana tahu apa telepon berkamera. Semua pakai jenis filem. Yang filem ni pulak memang wajib guna taim RAYA, pi PANTAI, HARI JADI, BBQ. Kang saya gi amek wat tangkap gambar anak kuceng kang dilempang mak saya. Wakakaka.


Pastu sampai satu tahap, TOM jatuh sakit. Bermula apabila ayah saya tersilap gusteng (reverse) kereta beliau sampai terpijak kaki TOM. Entah lah. Luka sikit je. Tapi TOM macam tereksa. Semua benda dia makan dia muntah.

Kami dulu macam eksyen. Jarang bagi TOM makan nasi. Bagi makanan kuceng yang macam Whiskers tu(ni tiruan) , kadang-kadang je beli whiskers betul. Pelik TOM, dia tak makan Whiskers betul. Dia suka makan yang tiruan. Anak-anaknya pun kami bagi makan sampai gemuk- berisi. Ok. Pasal TOM muntah, dia muntah bukan sikit. Paham-pahamlah, kucen. So, setiap kali dia muntah Tok la yang paling letih dok cuci. Kami kecik lagi. Tak reti.



So, mami rasa kesian ngan Tok, soh dadi kaut semua kucen ;TOM dan anak-anak dia pi buang kat Pasar Tani. Malam tu, kami adik beradik menangis teresak-esak. Pernah jugak lalu kat pasar tani, intai-intai. Kalau ada kucen nampak macam kucen kami dulu, balik je rumah mesti dok havoc cakap, "Weh, mulan da besar tau!" "Weasel gemuk gila!" dengan muka excited sedangkan, kami bukan seratus peratus kompem tu adalah kucen kami.



bersambung..... (entri khas buat penggemar kucing. Macam ala-ala hari kucen sedunia) :38:

SEMUA PICTURES ADALAH IHSAN GOOGLE. takdaq pun gambar TOM and Family

9 comments:

wondering shadows said...

haha..kecian kt TOM kene buang.
tula spe suh muntah ats rmh ;p

نورازريناابوحيري said...

kucing aku penah gak kene buang dgn pakcik. mlm minpi, pakcik sembelih kucing pakai parang. adoiiii..

sI tEDI said...

kalau letak pic real lagi syhadu cerita ni!

PinQib said...

wondering shadows ---> KEJAM sunggoh tuan amba -_-"

PinQib said...

نورازريناابوحيري--> GILA kejam pak cik ko.. wakakak.. nasib bek mimpi jek

PinQib said...

sI tEDI---> TAK dapat den nak nolong

Redbloodsnow said...

eee cian tom. suma anak die ninggal. sure sedih banget die. xde bby yg nenek air susu die...ciann arr :(

PinQib said...

Redbloodsnow --> wAHHH.. akak memang memahami..

Hanis Ayuni said...

alaa, knape dedi qib buang tom and anak anaknye? pity them =(
hmmm, i love cat too. :)

Entry Best!