Monday, June 28, 2010

Orang dah cakap, dengar lah



Perasan tak, sekarang, makin menjadi-jadi trend pakai tudung syria yang orang kata memang cun lah. Pakai siap dengan inner lagi. Inner pulak memang ngah hot sale dengan macam-macam pattern kat kedai ada jual. Tu tak sebut lagi kat dalam internet, online boutique apa entah.
Aku memang okey je dengan fesyen ni. Tu DULU. Sebab aku rasa sapa pakai syria ni, nampak lah anggun, cantek, molek. Kira, kalah lah pembaca Tv3 kat tv tu. Tapi. Sejak aku baca post apa entah kat belog sape, cakap pakai tudung macam tu, berdosa. Berdosa sebab, ada bonggol. Bonggol beso yang macam unta. Em. Semua pakai bertanding nak tunjuk bonggoi sape besar. Lagi tinggi tu, lagi besar.Hadis mengatakan
“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”

–hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-

Orang pakai baju seksi, ketat semua pun wat aku berbulu teng

ok. Entah lah, maybe aku ni tak open minded macam orang pikir. Sekarang kan zaman global, biasalah, trend. Aku masih tak leh terima benda camni. Aku rasa sukor sangat-sangat aku dok kat kampung aje. Takdelah aku culture shock sangat macam anak-anak muda malaysia nau sekarang ni. Pemakaian semua nak ikut orang tak pose, tak semayang semua.

Apa nak jadi lah. Semalam, aku tanya kawan aku, laki lah.

"Awe, kalau aku jadi perdana menteri, leh tak aku nak haramkan free hair dan baju ketat??"

Awe cakap:

"Tu kena ikut pandangan semua la. tak leh mu sorang-sorang"



Aiyoo. Namanya negara islam, orang nya, kalah orang barat. Shame-shame. Semua yang islam larang, semua kita buat. Mesti dok sorak-sorak si yahudi semua kalau tahu kite ni sangat mudah dipengaruhi.. Wallahualam




Ps: Aku bukan manusia perfect.

14 comments:

aNiSa hANg tUaH said...

hoh
betul tuu
org dah cakap tu dengar la..ni tak sanggul tinggi tinggi

bukannye lawa pon
bese2 udah leee
hehehe

nabilah_2908 said...

hrumm...sy lk..enth kenapa tk berkenankan tudung fesyen terbaru ni..lagi selesa dgn tudung bawal.. :)

negara kita ni...nama jer negara islam...tp......bnyk yg haram di halalkan...huhu...

jom ke APA KATA HATI pulak,
BLUEBERRY CHEESE TART

Miss_Yanfie (,")(",) said...

a'ah...trend skrg ni la pakai mcmni... mmg nampak cantik d0rang pakai tudung ni, tp sy bukan salah s0rang penggemar trend tudung ni la..

AISHA SAAD said...

DULU AKU SUKAA.
TP TAK SUKA BKN SBB BONGOL, TP SBB MUKA AKU BURUK GILA DGN TUDUNG NIHH!!
AHHHH~

NEWAY, FESYEN BYK MEROSAKKAN KITA KANN?
AKU NIH TAH BILA NAK INSAP TAH. ADEHHH.

AISHA SAAD said...

ERKK, TAK JUMPA CHATBOX.
TAK DE EH??

NAK ORDER TUH HG JUST KLIK KAT LINK YANG AKU LETAK TUH, THEN LEH LA ORDER2 SITU. OKK?

sI tEDI said...

haiya.
harap mereka yg terlibat sedar!

* mEsSy * said...

ishish.. ap la nak jadik.. huhu...

bella said...

aiii, mcm yg dlm blog aku tuh jeh ,heee:)

Rowena Chasez said...

dear..
sbb 2 laa aku xnk pkai cmtu..
aku ade gak terbaca kt blog mmber aku..
:D

ainuryusranabila said...

jom pkai pashmina.. huhu

Qisha said...

tak pernah pakai tudung camni sebab muka tembam tapi kalau yang baju ketat tu macam terkena kat batang idung..tq kerana mengigatkan

Hapiz Rahman said...

nice entri.. suka entri mengingati macam nie

Stilla said...

mcm2 je kan..tak tahu nak ikut mana lak nanti..

~*PiNx.BomBYx.MOri*~ said...

betol3.
tapi ada lagi 1 masalah.
kalau bertudung..
kalau berpakaian dengan sopan..
tapi..

ada masalah hati pon susah jgk

Entry Best!