Monday, July 5, 2010

Tips menjadi comel (bacaan gadis)


Salam kawan-kawan. Heh. Namaste, and nandayo. Hari ini, aku akan berpura-pura serta bertoya-toya mengendalikan sebuah rancangan tips-tutorial menjadi comel, memandangkan aku sendiri merasakan diriku comel!. Oke, seperti yang kita sedia maklum, menjadi comel memang menjadi kemahuan, malah, ada yang menjadi terdesak untuk menjadi comel! Simptom ini hanya terjadi kepada gadis remaja malahan, kanak-kanak bawah umur pun terkena gak jangkitan wabak ni.. Ok, selaku pakar kemenjadian comel ni, aku ingin kongsikan tips-tips comel untuk korang semua. Ini serious kot working, sebab i've been in this 'comelness' for twenty years (poyozzz -_-" ). Agaga. Tips ni paling berkesan kepada makcik sebab makcik ni da mature dan boleh (hampir boleh menjayakan semua tips akan saya nyatakan sebentar tadi. Oke. Tips comel:


Pertama:

Pakai topeng transformers! Oh no! Takdalah. Bagi aku pertama sekali, untuk menjadi comel, anda harus memiliki figure yang comel. Comel disini bukan bermaksud anda harus menjadi GEMUK atau KURUS, tetapi cukuplah sekadar anda merasakan diri anda comel dengan saiz seadanya. Sekarang, aku yakin semua akan mengatakan begini:

"Comel lah minah tuh, CHUBBY jer!"

"Alahai comel nye, mamat tu, putih melepak! Geram aku! EEeeee!!!"

"Wauu., comel nye, minah alim ni. Mesti tak da boyfriend lagi"

Oke, disini, comel tak semestinya, putih, gemuk, alim. Yang tak alim, gelap kurus kering pun leh jadi comel ok. So, kalau kau rasa ko gelap sangat ke, kering sangat ke, jangan risau.. Mesti ada sesuatu dah yang membuatkan kau comel. Tak perlu, korang pi kedai London Skin Solution ke, mayfair ke, nak jadi kurus putih. Tak payah. Stay as what you are.




Kedua:

Memiliki nilai humor yang tinggi atau mudah melemparkan senyuman. Pandai bercanda is good. Ok. Bagi aku lah, memang orang yang pandai wat lawak ke, leh tertawa dengan mudah ni lah orang yang paling comel. Cube ko bayangkan ada minah lawa yang elegan lalu depan muka kau pastu kau terai sengih, dibalas dengan jelingan yang lebih kepada:


"Eleh, muka entah pape, nak ngorat aku. Buang karen aje!"


Kau pun dah dapat se das dari minah lawa ni mesti:

"Eleh ( berbalas eleh), minah poyo nih. Harap muka jer lawa, perangai macam hantu air! Apa kau ingat kau comel????"


Ha, macam tuh lah. Cool tak?? Tak kan??

Pastu, minah ke teruna yang suka wat lawak ni, mesti disukai orang ramai. Ok. Ini tidak ditujukan kepada sesapa. Ini adalah daripada my observation yer. Aku tak katakan ini adalah aku, atau sesapa anu pun. Aku ramai kawan comel yang memang suka wat lawak. Memang orang memang minat diorang, especially lah lawak diorang. Contohnya, dengan figure yang 'comel' macam kawan aku cik M ni.Dah lah kecik, suka wat lawak, memang orang asyik dok gini jer dalam kelas:


" M comel ler. Eh. Geram betul! Comel!!"


Ketiga:

Jangan menjadi palsu. Ok. Ada tau yang jenis poyo nak jadi comel. Bagi aku lah. Tak salah la ok. but , dont try too hard. Ada yang jenis nak jadi comel melalui clothing, way of writing, way of speaking dan sebagai nya lah. Boleh. Tapi dont cross over.

Biasalah, gadis, suka shoppin, diorang pasti akan beli jenis baju yang ketat, comel, color colorful memang orang tengok pun akan cakap,


" Comel memang comel, tapi..."


That's not the way we want comel to be. Biarlah kena dengan gaya hidup islam yang sebenarnya. Wat pa nak pakai baju ketat, nak tunjuk body shape, sedangkan Allah dok tengok kita dari atas. Kalau kita tak malu le nak pakai baju 'adik' kat orang asing, malu lah ngan ALLAH.

From the way of speaking, orang prefer, cakap ngan suara gedik, pastu mulut (macam gaya kawaii jepun)ada herot merot sikit.Ni masalah sikit. Suara yang sedikit jantan pun leh berubah. Oh my, bahasa yang nak nampak comel mesti camni ngan sore yang ala-ala budak baru masuk tadika:

"Tadi,Kitew kan, pegi pasar jumpa kawan kamu. Eh, malu kitew tau. Kawan kamu puji kitew comel. Heh. Kamu jangan jeles, eh!?"


What? Stab me, please. Heh. Em. No extra comment. Pikirlah sendiri kang ada yang kena sepak kat sini kang...-_-".





Akhirkata, kalau, tak berjaya gak jadi comel dimata orang biasa, cubalah jadi comel di mata Sang Pencipta, ALLAH. Insyaallah. Aku tak comel.

26 comments:

aNiSa hANg tUaH said...

hohohooh
pastinye akan menjadi comel selepas ini
ngahahahahah

zairie said...

tips yg bagus.. hehe :D

my recent post:
layan lagu 6ixth sense

bella said...

alah comel nye qib. tp qib, bkn LONDON skin solution la. tp NEW YORK skin solution. bhahahahaa

Rara Nasiha said...

beshh gak dapat berangan jadi comel sekali sekala kan. :)

peaNut said...

dear pink..tolong kasi tunjuk ajar ckit...cmne nk tinggalkan link recent post kita kat komen..kalau kita komen kat entry org...mcm yg pink slalu buat tu..tolong ajar kan...

AISHA SAAD said...

wahhh!

tapi betol to be comel not luaran jek, dalaman juagk pasti.
tapi skg, semorang dah tertipu by looking at luaran jek dah boleh puji lebih2 yang org tuh comel.

newayy, aku comel?? hakhak.

!!~miss kawaii~!! said...

best la n3 nie...
sy comel x ??
hahaha
:D

pawaka19 said...

comelnya .....
jerawat hehehehe..

New Entry Pawaka19 Dot Com

"Manuskrip Adoft Hitler Sewaktu di Penjara , Di lelong"

cryclown said...

huhu...
agk2. klu duk sebelh budak comel kita pun jd comel tak:P

peaNut said...

ni email peanut...tolong send nnti k...
missbean2102@yahoo.com

Tiey said...

waah! tips yg berguna ni qib!
hehe, kak tiey pun nk ikut la,
qibah comeyy!!!haha~

kk said...

kila setuju;)

Redbloodsnow said...

haha..tergelak lak akak bace. lawak ah ko dik. psstt...ayat last tuh akak suke giler. betol tuh!!! :P

nabilah_2908 said...

secara jujurnya...gamar yg paling last sekali sngt comel... :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
SALAH GUNA

Stilla said...

Kamu sangat comel..=)

m.q said...

comel seadanya

peaNut said...

pinqed dpt award...sila claim kat blog peanut nnti k..

miss lolly a.k.a luvfareda said...

aku tak comei.

jgn tye aku camane.

fya zainal said...

owhhh suka tipsnya^^

Ateika said...

tips2 yang bagus ! :DD

Hanis Ayuni said...

Nak jadi comel jugaaaaa. Hehe.
Sape cakap qib tak comel nih?
Kamu sangat cute. =)

wondering shadows said...

blog ini memang chumeyl!!

n tuannya pom :))

shahrul said...

hohooo....mau juge...

anda ditag!
sila ke sini! =)

Hitam Itu Menawan

SUE™ said...

nak comel punya senang tapi yang lawa lagi senang nak dapat title comel tu kan qibum!
haha jom le kite mencomelkan diri. good article!

little black dress said...

qib ko da mmg cml..
besh lgu...ngeh3

♥nitnot abc said...

HAHA , alaa kenapa takde cakap "bagi sesiapa yang dah baca entry nih , pasti comel lahh , don't worry babe !" HewHew . ;D

Entry Best!