Saturday, September 18, 2010

Update | Tutorial Letak Button 'Like' di post entry

Tutorial ni di request oleh Messy, gadis pepel.

Ehem-ehem. Ni tutorial pertama dari aku. =)
Aku pun baru letak jer button ni. Macam best jer. Kan tengok orang dok 'Like' entry kita sambil baca entry (walopon aku tahu, tak da orang 'Like' pun entry aku T-T)

Pastu click get code.
~Pastu ke Dashboard > Design > Edit Html~Tick 'Expand widget' (pastikan yer)
~Pastu tekan Ctrl+F cari kod

<data:post.body/>


~Pastu just copy code bawah ni dan paste jer di bawah code pertama tadi


<iframe allowTransparency='true'
expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=l
ike&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden;
width:530px; height:60px'/>


~Biar jadi camni.


~Kalau nak tambah ayat merayu ker paksa orang like pun boleh.

~Cuma tambah kod <br> DIIKUTI AYAT ANDA : Cth |Kalau suka, boleh LIKE| sebelum kod <iframe

~Pastu tambah lagi kod </br> di akhir hujung kod. Tak paham. Tengok ni




~Kod baru setelah ditambah ayat ayat mengada:





~Save dan cube preview. Kalau ada probs, gitau yer!

Selamat mencuba

19 comments:

mia bouvier said...

tok pahe ku main gni.baik nulish2 jah.hehehe

PinQib said...

@mia bouvier Eh, yolo ker mu tak paham?? kih. Try lar dulu =)

* mEsSy * said...

toce2!! ailaiikk yu..

=D

teddyuna said...

waaaaaa.. menarik..;)

darkbatman said...

aie bru jer wt 3 hari lepas.hehe. tp x ramai likes..mesti org x ske en3 aie..waaa.sadis.

PinQib said...

@darkbatman orang suker.. cumer orang malas jer tuh.. =p

PinQib said...

@* mEsSy * haha.. mekasih33 =)

PinQib said...

@teddyuna cube lar try wat

Uruchimaru @ kf said...

dulu2 masa mule2 hambe dok nk bubuh mende ni sampai sakit pale..tapi hambe puashatilh berjye jgak akhirnye membubuh dlm blog hambe tue hihi..=)

Hanis Ayuni said...

hanis da try buat.
finally jadik. hehe.
thanks qibum. :)
ailapyouuuuuuuuuuu. :P
tapi tapi yang font tu tak jadik la.
nnti qibum ajar la ye.
heeeee. :P

WZulhilmi said...

Arigato!!! dah berjaya!! :D

sayasayangkamuhamim (: said...

url yang dy suh letak tu urlape ea ?
url blog or url setiap entry ?

sayasayangkamuhamim (: said...

reply kat chatbox blog sy ea . tengs (:

liyana said...

qib.....xjmpe pon code tu...
puas aku cari dari atas ke bawah...wuuuuuuuu

liyana said...

QIB!! aku dah berjaye buat..thnks kat ko......ehheheh..nnti wat lagi bnyak2 tutorial k..;p

Linda Nazri said...

tq so much dear. hehehe

sueRAFE said...

guna tuto nieh. tengs syg :3

Farhan Yusoff said...

ai laik....

Farhan Yusoff said...

ai laik u..haha tq2...

Entry Best!