Tuesday, October 5, 2010

Tambah Koleksi Fonts




Sejak akhir-akhir ni, kerap sangat aku diminta menunjukkan cara bagaimana nak tambah koleksi font dalam laptop. Font? Apa tu font? Tak Tahu apa tu font? Oke, aku hentikan omelan useless aku. Begini cara nya. Ni tutorial khas buat AteynBella dan Hanis Ayuni. :')

Ops, definisi font: Fonts tu jenis tulisan lah yang ada dalam laptop korang. Macam contoh, Arial, Verdana dan sebagainya. Ni aku nak bagi tips cara nak cari fonts lagi kiut miut macam aku dan buat koleksi macam anak kucing kat rumah korang.

Oke, bismillahirrohmanirrahim.

Mula-mula, angpa semua pilah mana-mana websites yang ada provide free fonts. Easy right. Oke, Ni contoh websites FreeFonts.


Oke. Ampa pilih lah yang mana ampa suka. Contoh



Aku tekan Asian, sebab mata ada ala ala asian sikit. Cheh, dan aku amek font jenis Bushido ni (*klik lah kalau korang nak cuba). Sapa yang guna Windows tekan la windows donload, yang mac tekan mac donload dan seterusnyer lah. Malas la nak cakap lebih lebih sebab kompem hangpa paham.

Oke, lepas dah donload, mostly file akan berbentuk dalam zip. Tekan lah bentuk buku tu dan hatta akan terkeluar lah bentuk ni.


Yang aku highlight tu angpa pi tekan extract. Lepas siap extract tu, tekan lagi folder tu dan kat dalam nya akan terbentuk satu folder bernama Bushido. Dont wery. mesti ada punyer.


Tekan folder dan akan ada bentuk macam ni

Lepas dah copy semue kecuali notepad tu, pi my computer tekan (C:) dan tekan Windows. Lepas tu cari folder Fonts dan tekan folder tu.
Masuk jer folder tu, ampa tekan la ctrl + v untuk paste. Done.

Lepas tu masuk microsoft words dan cari ada ke tak da fonts baru yang telah ampa masukkan.

Siap.. Nak tutorial gi bagitahu nah. Komen la pas anda mencuba. I would like to know for those who tried. Sharing is caring ;)

p/s: klik picture pada sapa yang tak makan sayuq ;')

15 comments:

KIDbrush® said...

tulisan cakaq ayam hade x?

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

waa.. dah boleh tambah koleksi lagi la nih ^__^

ardinihumaira said...

dni boleh cuba :D

syahira ariff said...

menarik~!!
sy download kat dafont.com
kat situ pun cantik gak~!
=D

em,ttg soalan kat cairo tu,sy blaja kat uni azhar dlm kuliah perubatan

aliesha kirana said...

mekasih utk tips tu pinqib! heehehe

zura@iwan said...

bagusnya bleh tmbh koleksi di blog ni...thks..

Amni said...

hehe.. sangat rajin adik yang sorang ni... saya de berapa je tulisan yang saya pakai.. hehe

mia bouvier said...

perghh..patut pun blog lawaa.huhu
font berbagai2 gitu

* mEsSy * said...

thnx2 !

=)

Bella said...

thaxx qibum! hehehehe

teddyuna said...

waaaa.. ilmu berguna la qib..;)

Nadd said...

eh qib.
g dafont pulak.
byk font comel comel gilak.

New entry

Nadd said...

choopp choopp!
dafont.com

Hanis Ayuni said...

qibum syg ku..
thanks a lot for the tutorial.
sgt sgt berguna.
akan sy manfaatkan ye.
lap you dear.
take care. muahhhh! heee. :P

Zaza said...

font ada bunga mcm kat header tu jenis apa ek..dah lama cari

Entry Best!