Monday, November 1, 2010

Tutorial buat blockquote berwarna (Updated)




Hihik. Salam. Di pagi Isnin mulia ni, den nak tunjukkan kat korang cara nak kasi blockquote warna warna macam warna krayon tuh. Tutorial ni diminta oleh Akak Puteri Salji Berdarah Merah (RedbloodSnow).


Wah, macam hebat sangat jer aku ni bagi tuto dekat beloger otai macam akak kan. Hehe. Sorry akak, gurau jer. Saya otak mamai lagi. Tak bekfes.

Firstly, pada sapa yang tak tahu, blackquote ni camni rupernye yer.



Tu yang wana pink sorang sorang tu..



Cara nak ubah blockquote dari kaler kosong, em, plain ker bercorak corak macam aku punyer yang background pink polkadot tu, ya ampun, senang banget. Okay, to cut it short, memula:

  1. Pergi ke dashboard-design-edit html
  2. Cari perkataan (Cara senang, tekan [ctrl] dan [f] )
    .post blockquote {
  3. Kalau takda kod diatas, this code also will do
    .blockquote {
  4. Pastu tukar kod blockquote { ni biar jadi
    .post blockquote {
  5. Tambah code dibawah kod .post blockquote {
background-image:url(URL GAMBAR);

Then it will look like this

.post blockquote
background-image:url(URL GAMBAR);


DONE

Em, tips sikit, pilih la background yang tak terlalu crowded dengan corak atau kaler yang boleh menenggelamkan font. Oke, selamat mencuber. Tak jadi kasi tahu.


Backround boleh di cari disini atau di google image sajo. Cara nye, amek URL gambar. Bukan LINK. Oke.

P/S: Akak, harap jawaban ini diterima yer. Pss. Sorry cilok gambar akak. Comel sangat. Hehee..

7 comments:

♥..permysuri_hati..♥ said...

x leh la pulak..x pela..guna plain jek la.huhu

Anna Boleyn said...

hehe baru cadang nak publish tutorial blocquote hr ni. tp td tngk pinqib komen lepastu letak link tuto tu. tak jai lerr.lenkali publish. hehe :)


p/s : jom baca

Mission 2 accomplished - Warm advice to all HLN commentators.

nabilah_2908 said...

masih tak faham sebenarnya...

mcm mana kita nk gunakan block quote tu...

akan keluar icon kt bahagian posting ke masa kita nk gunakan..?

jom ke APA KATA HATI pulak,
HOME MADE OREO ICE CREAM

aliesha kirana said...

tepok2 bahu qib...bagus2..eheheh~

Evanna :) said...

eva dah kelik iklan. NESTLE * BANK ISLAM

ardinihumaira said...

dni dah banyak kali wat tapi tak jadi. huu sadis tol :'(... buta IT la ai ni sobsss

Redbloodsnow said...

wakakakaka...mmg ko hebat dik. sbb tahu ape yg akak bengap...wakakakakaka :D

tenkiu for this tutorial. super senang ek. tunggu akak carikkan backgrond polka dot merah putih...baru try wat...hiks


thanx yang!

Entry Best!