Monday, November 29, 2010

Fakta tentang sungai Amazon



Salamat tengahari. Pada kali ini aku nak citer tentang fakta menarik yang aku cedok dari channel Animal Planet semalam. Semalam tengok citer pasal sungai hutan amazon. Alah, sungai yang ada ikan pemakan daging terpantas dunia tu, piranha, ada boye aligator, ada otter gergasi, ada berok muker pink terang benderang, ada ular paling beso dunia, anaconda dan macam macam lah. Malah nak cerita.

Oke, ni fakta menarik yang berjaya aku kutip daripada program semalam

1 Sungai amazon adalah sungai paling terbesar di Selatan amerika, tak silap aku di Brazil kot, Peru peru gitueww.

2 Sungai Amazon ni ialah sungai kedua terpanjang dunia. Kedua? Napa bukan pertama? Oke nak tahu napa, sebabbbbbb Sungai Nil masih memegang tahkta sungai number satu terpanjang.

3 Sungai ni akan mengalami banjir besar setahun sekali. Luas kawasan banjir dimana air melimpah luah tu adalah boleh dikira kira sebesar England. Em, kalau aku dok sungai amazon, pun da boleh berbangga da sebab da feeling macam duduk dekat england setahun sekali.

4 Pastu dia pun akan mengalami situasi air pasang paling lowest point la, kira fish pun akan regret jadi fish sebab memang seksa kecuali pada ikan pemakan daging terpantas sebab masa ni prey depa senang nak mai. Macam tadah tangan jer.

Em.. macam banyak sangat la pulek. Last last ni aku rasa macam interesting sekali nak share share kan kat korang.


5 Dalam sungai Amazon ada dolphins wehh. Comel comel. Tapi tak secomel dolphin laut masin. Ok. Bye.


P.s>> nak bw sesungguh rasa

11 comments:

sophie said...

Owhhh ade dolphin..Nasib x kne gigit na piranha haa?

ainz said...

waahhhh...dolfin ade! ain penah jumpe dolfin!tapi kat laut,la..

p R i n c E S s _ N said...

suke2 tgk dolphin...tomey!!

Hashira Yusoff said...

nice info.. :D

Uruchimaru @ kf said...

oh ade ikan lumbe2 jga rupenye!

pearl apple said...

wow best nya...kat sana org asli ad x? teringin ar nk g..=)

Wan Gerrard said...

nak bawak balik piranha satu la kalau pergi sana =P

little black dress said...

ade dolphin ka?
aq taw ado ikn pirana yang ganaz ...
ouch!

Evanna :) said...

xtaw plak amazon ade dolphin :P

Sharinginfoz said...

memang tak tahu pun mengenai sungai amazon tu...

Anna Boleyn said...

teringat cite anaconda tu... woo! siyes lpas tngk cite tu terus kata..tak mo pergi sg amazon. hahaha padahal mmg x kn prgi punya pon. kuikui

Entry Best!