Wednesday, December 29, 2010

Banana Obsessed


Calam pagi.
Wah. Awal nyer kan. Pagi ni, mungkin pagi terakhir aku akan merasa gembira dok KELANTAN. Kamis pagi ni komfem aku akan rasa sedih memanjang KALAU aku punya tiket ke Kedah tak dapat tukar dari 30 Disember (nyesal beli awal-awal), ke 1 januari.

Hem. Cadang nak buat jempot jempot/cekodok pisang. Lah pagi Rabu ni. Eh, pisang??

Oh mai gooood, aku sangat suka pisang OK.
Aku pun tak tahu. Maybe sebab lepas tengok citer Phil Bi Dil Hey Hindustani, yang SHAHRUKHKHAN belakon tu. Em, dah la watak SRK dok gilakan pisang, aku ni pun terjadi gile sama.

Kalau kat Kedah, asal ada duit lebih (aku hidup kat sana kais pagi kais petang), mesti usha kedai jual kuih, mesti terintai intai goreng pisang. Tak goreng pisang mesti rasa nak lepat pisang. Masyaallah. Sedap nyer. Dia ni tak macam buah local lain. Aku takda la tercari cari ubi ker, Durian ker, rambutan ker. (-_-")




Kalau kat KELANTAN pulak, mesti-asal jer ada pisang mesti rasa nak buat cekodok pisang. Ha, meh aku nak kongsi resepi cekodok pisang yang asik buat aku terbayang bayang.

Aku tak letak measure ni, ko pakat pandai pandai la, according jumlah buah pisang korang.

Bahan bahan:

~Pisang
~Gula
~Garam (secubit)
~Tepong gandom
~Mentega

Cara cara:

~Hancurkan pisang, guna la masher ke, macam beger presser tu.

~Pastu, letak gula, as much as it is needed, according to pisang lah.

~Letak sikit mentega.

~Letak sesudu kecil garam.

~Pastu letak tepong dalam adunan pisang. Masukkan sampai dah sebati but make sure, adunan tak terlalu pekat. Kena lembik lembik sikit so that, masa ko goreng, cekodok masih lembik lembik gituew.

~Goreng, angkat, MAKAN panas panas.


Done.


P.s: Aku tau ramai dah tahu. Mesti ada cakap, eleh, resipi cekodok pun nak cakap.
Tapi i like to share something aku suke. HAHAHA. Nak gune gune. Tak nak gune takpa.

15 comments:

afiqah said...

hehe. cekodokk panasss.

HonEyBuNNy said...

kedah ktna??hehhe....kdh + klntn....suka2..ihih

PinQib said...

@afiqah Ha, panas tu yang sedap tu!! ><

Betta sp said...

kat umah ada banyak pokok pisang, skali berbuah mmg berlambak pisang kat umah. da puas bagi kt org mmg ada lebih lagi:)

PinQib said...

@HonEyBuNNy Hah, kenapa kaitan kedah ngn kelantan?? ><

PinQib said...

@Betta sp Sedekah la sini sikit >< haha

Lovely Bella said...

errm.. cekodok panass ngan teh o panas.. nyami.. nyami!

ika~~ said...

ala..ingt awk nk letak gmba cekodok yg awk wat..
kecewa~

PinQib said...

@ika~~ Haha kalau sy mask buruk jer rupe.

PinQib said...

@Lovely Bella Haha. makan ngan air kosong je ><

Alynn Notnot said...

rindu nak mkn cekodok pisang T^T

Jemput datang jenguk blog yee ; "This is my story".

PinQib said...

@Alynn Notnot Hari ni makan cekodok, makan goreng pisang. >< jgn jeles

ardinihumaira said...

cedappp! makan mase ujan awwww

JuanYuan said...

okay nk try resepi..haha..

Juan pndai wat jeput bilis..keh3

Fiq said...

tetap sodap...!!
nyumnyumnyum

Entry Best!