Tuesday, December 7, 2010

Interesting Facts about JAPAN


Salam and good morning. :face64:Ececeh, hari ni rasa macam nak cakap omputih la. Almaklumlah, rini memasak nasi goreng sambil nyanyi lagu JUSTIN BIEBER. So, kalau tersalah bahasa, maklumlah orang pure malay, cuma kacuk jepun sikit sebab mata sipit, sila lah maafkan tuam hamba.

Oke, i just read a novel, and inside it, there are lots of interesting facts about Japang people, I mean JAPANESE people that i would love to share with you guys.

Firstly, although JAPANESE may seem to be so educated and much more i mean, forward than us, but most of them are homeless. Dalam erti kata lain nyer, takda rumah!:p::r:

Sebab kawan kawan nak tau tak, berapa rege satu sewa rumah. NI baru SEWA, bukan beli lagi weh. Oke, untuk satu rumah yang complete dengan set dapor, dan tandas, :v::s:

Oke, untuk rumah macam ni, sebulan sewa dia bersamaan dengan RM12000 harga duit MALAYSIA.Haha. Percaya tak? Ko pecaya lah cakap aku ni,. Takdanyer aku nak main main kan. Pastu kalau satu set bilik kecik yang ada tandas tecik( tempat wee wee and poopoo jer ), sinki takda dapoq, takda bilik mandi, would cost us around RM3000 per month. Sangat dasat kan. Giler, mau aku jugak jadi homeless dekat JAPAN. Walaupun gaji kita kalau kita keje dekat JAPAN around 20K sekalipun, akan pokai gak, sebab barang barang kat sana mahal, wacakapluuu.


Lagi apa eh, oh yep, orang JEPUN gak tak suka mandi. Kalau seminggu tu ada lah sekali. Kadang kadang tak mandi langsung. Maybe, sebab chill cold weather kot. Yerlah kan. Aku ni yang dok kelantan sejok pun, kadang kadang sehari suntuk skip mandi. WAKAKAKA, lalala.

And, last but not least, walopon JAPANESE people ni memang dasar macam pentingkan jati diri, konon, maruah bangsa, depa sangat interested dengan brand mahal jenama barat biasa nye. BUT, once they bought it, they would resell it again. Macam bundle gitu Yang ni aku tak tahu. Penyakit ker, tabiat ke, adat ke. Tapi probably, sebab trend cepat jer betukar.

Ps:Gadget memang murah, tapi the whole computer system memang dalam JAPANESE. Haha. Yang orang biasa beli, PSP ngan kamera. Henphone, laptop semua tak disyorkan sebab masalah bahasa la.

Oke, cukop lar tu. Aku nak jalan jalan blog hanpa pulak. Tengs yang follow kitew. Nanti kitew follow balik kamu. Haha. GATAL:face19:.


XOXO

13 comments:

teddyuna said...

makanan memang mahal qib.. tapi cuba tengok gadget dia.. murah2..
kawan una cakap.. lepas pukul 10 ke 8 x ingttpi yg pasti mlm.. selalunya.. ade harga runtuh.kawan una siap boleyh bawak balik handycam memamng cun!

HonEyBuNNy said...

he2...org japan malas mandi tp cun kan..kulit putih lak..jeles toi..uwawaw

p R i n c E S s _ N said...

uma mahal..tp tekno sane muwah...

Pencacai Alim said...

jepon suke bhs ibunda sndri

Anisa Hang Tuah said...

mamat jepun is sepet & ensem

Gen Fujita said...

Rasanya kalau pasal sewa, lebih kurang macam sini gak, kalau di bandar besar atau kota padat penduduk macam Tokyo memang mahal, tapi di kampung-kampung boleh dapat murah punya.

AISHA SAAD said...

aku suka dorng punya punctuality...
rasa mcm org hebat2, which time is gold!

teringin dow dok sana... huahh!
jom cont master ke phd sana? HAHA.

fara said...

brg2 jepun slalunye bkualiti tgi kan! :)

ardinihumaira said...

argh.. nak rasa sushi kat sana. tentu besh :D

Ninie said...

my teacher pnh cte dulu. mmg cost hidup kat sana mahal. utk budak2 skola plak lg ksian sbb kat sana kan 4 musim. so setiap musim kena ada kasut sendiri. kos nak beli kasut tu bukan murah. pehhh gila kentang! so bersyukur la dok kat mesia ni :')

ijatnuar87 said...

huhuhuh...sebut jepom cam sronok jek kan..tp ujan emas kat negeri org,ujan batu kat negeri sendri,lebih baik kat negeri sendri,hehehe...

Fyzal said...

i think the thing about home is kind of disadvantage when a country becomes a developed country.

high living cost!

afiqah said...

Wow. mandi sekli je? bia btoiii. Haiyaaaaaa!

Entry Best!