Thursday, December 2, 2010

Kita dan BABI


Salam petang. Suke nyer, aku ingat aku sorang jer sejok kat Kelantan ni. Upenyer ramai senasib dengan aku. Nak pi weewee pun sejok weh. Jangan tak tahu. Hari ni baru sekali jer aku pi tandas. Sejok punyer pasal kan. (-_-')

Hehe. Em, nak cakap apa yer. Sebab masih termengidam dengan kek choklat moist terus terpikir akan kolestrol dalam kek, pastu kaitan kolestrol terus teringat lemak, apabila teringat lemak, terus teringat B.A.B.I. Tesk. Nak sebut pun macam merenyam bulu roma kan.

Babi dan kita tak berpisah. Kalau korang nak cakap

Apa ni? Haram la woih! Apa maksud ko ni?

Tu maksudnyer, citer kita dan babi belom lagi setart.


Dulu penah kite dihebohkan (cheh), dengan ubat Gigi Colgate ada lemak babi. Pastu semua nak marah marah. Konon, macam mana buley terlepas, macam mana JAKIM luluskan.

Pastu ada korang stop gune ubat gigi ni? Ada? Tak dakan. Lagi ko pergi beli sebundle tiga kotak sekaligus adalah. Kira macam jimat la kan. Konon konon tetiba iklan pulak cakap, Jenama Colgate Halal. Wah, tetibe jer kan.

Pastu heboh pulak, Old Town, kofi dia tak halal, Tapi menda alah tu jugak ko pi hirup hirup sepuas rasa. Ada ko berenti pi minum? Sedangkan memang sah sah, status halal Old Town, macam tak da kata putus. Tapi semakin rancak iklan dekat TV tu, semakin la korang rancak kuar duit poket, dok makan kat sana kan.

Em, aku percaya la, sikit sebanyak, mesti ada sedikit jugak kelemakan babi ni dah berjaya menerobos masuk dalam body sistem kite. Percayalah weh. Aku kompem sangat. Tak babi benda haram lain. Maksud aku, secara tidak disengajakan lah..


Nak buat camna, negara kita punye islamic system, corrupted weh. Jakim pun sama. Em. Yang penting kita cuba elak benda haram, cuba timbulkan keyakinan. Dan kalau ada pun B.A.B.I termasuk, termakan, terguna dan terminum, mintaklah pada ALLAH, semoga DIA ampunkan kelalaian kita. amin.



SEKIAN


29 comments:

twinkle twinkle said...

betul2,,makin dilarang,,makin dibuat

Anisa Hang Tuah said...

babi itu ada di mana2?
erk

~emi~ said...

eeeuuuw...geli setiap kali melihat babi..

ijatnuar87 said...

yup...walaupom kiter menjaga,tetap ader gak sipi2 yang termasuk...smoga diampunkn...yer la,xtau kan...

anamizu said...

betol.
semoga kita sentiasa dlm lingkungan rahmatNYA..aminn

Betta sp said...

yang penting jauhilah dari mende2 yg diragui, yg konpem haram apatah lg

HonEyBuNNy said...

katakan tidak kpd babi....tol tu..kdg2 kita xtahu...semoga di ampunkn...apa yg boleh elak..kita elak...

misz myza said...

mungkin jugakk.. tapi kalau boleh, jangan la ade yang termasuk dalam badan ni..

Ninie said...

yg kte tak tahu ape content die, tawakal je. asalkan tak memudaratkan. pastu kene yakin. kalau tak yakin, xyah gune. huhuh.. taknak komen byk2 tkt slh ckp T___T

Bella said...

hehh, tawu xpe. skrg ni sume benda pon da jd was2, haihh

AISHA SAAD said...

susah kan isu nih?
kadang2 nak pi beli2 brg kena cek all these thing almost sejam.
supposedly dlm islamic country cm kitaa benda nih tak timbul, tapi cemana tah sistem dia.. FAILED! hohhh

PiKOk said...

nak guna brg2 pun dah jadik was2..hem

afiqah said...

wow, mmg betul sangat.
babi dan kita. mmg tajuk yg sesuai.

Rara Farah said...

yep...mmg rsenye dh masuk sket....kite kne akui...
ececece...

teddyuna said...

eheeeeeeeeeee .. mmng pun..

Azmi said...

tu la sekarang ni bila ada duit semua jalan...
suap je duit terus lulus

Jill Ah said...

haha.... btol3...
eh, actualy x suka jugak dgn dia(cikgu S) tu.. :)
ntah pa2... cam nak publisiti jerr..

yanshumill said...

gamba babi 2 mcm comel .. eee yiuu ,haram ttp haram ..

ardinihumaira said...

betul3... terbolos masuk gak mungkin. dalam cokelat pun ado. huu

p R i n c E S s _ N said...

tah laa...kdg2 konfius halal haram system kt msia ni...

I.Hazwani said...

haih kata negara Islam tp kita sendiri taktau apa boleh makan, apa yg tidak~

fara said...

oldtown tu org kate mee nissan die yg tak halal la dear.
psl kopi tak pena dgr plak. hehe.

masnurain said...

setuju ngn awak..!!

sophie said...

Betul2.. Hurm.. Macam2 dunia skrang.

nuR izyan said...

ish..khinzir..sgt geli oo..huhu :)

nuR izyan said...

ish..khinzir..sgt geli oo..huhu :)

nuR izyan said...

ish..khinzir..sgt geli oo..huhu :)

::misz maney:: said...

tula..macam-macam sekarang nih..tak tau nak cakap macam mane..

Tomato Gurl's Life said...

skang semua menda kita guna xselamat..sbb sma yahudi yg produce..



p/s; seminggu cik tom tak online..skang sesi balas jejak entry+komen :)

Entry Best!