Tuesday, December 28, 2010

Sejarah BARBIE



Celamat petang. Awak semua.. Tengah tengok citer PUTERA KATAK ke? Aku tak tengok. Menci giler aku ngan citer tu. Entah la. Salah satu sebab aku tak kompem katak yang wana hijo tu katak betoi ke katak mainan. Tu yang rasa geli jer dok tengok Nora Danish dok pegang pegang sambil dok gosok belai katak tu dalam citer tu.

Toksah riso sal putera katak. Meh nak sharing cikit sal BARBIE. Anyone here knows what is BARBIE? Well, pff. Semua orang tau kot barbie tu menda. Aku dulu pun penah ada sekoq. Original barbie yang bukan badan plastik made in china. Ni complete set dengan dua pasang baju and seekor kucing. Wah. Aku dulu mana tau erti comel nyer barbie ni. Habis satu badan aku conteng dengan pen.

Tu pun dah menunjukkan kebrutalan aku zaman aku masih belom matang. Sekarang apatah lagi. Taiko brutal.

Eh, meh nak story origin BARBIE ni.


~Barbie ni asal di asaskan oleh Ruth Handler bersama Mattel (syarikat Ruth bersama SUAMI)

~Barbie ni diinspiredkan daripada anak RUTH sendiri iaitu Big Barbie aka BARBARA

~Memula sebab Ruth rasa sedih tengok anak dia ni dok main anak patong kertas

~So, after balik dari Europe, baru lah bermula era barbie ni lepas RUTH bawak balik anak patong Lily sebagai model contoh untuk create BARBIE.

~Barbie direlease pada tahun 1959 dan memang top sangat la dengan jualan sebanyak 351k dolls harga 3 dollar sekor

~Pastu sampai hari ni, BARBIE masih mendominasi jualan mainan paling laris di dunia dengan jualan melebihi 1 billion babyyyyy!!

~Every satu minit. TIGA barbies dijual. Wah. Memang manyakkk.

Tu jer serba sedikit aku boleh kongsi kan disini. CHEH (T0T)
So, meh layan cikit picta barbie!!




Ni antara rupa BARBIE awal awal dulu. Macam huduh tak cantik giler kan.



This is the most expensive barbie. Maybe sebab rantai kat leher dia tu.



Ni anak patong keluaran edisi VET. Haha, aku tengok video dia dekat youtube memang lawak giler koz anjing beso tu boleh makan dan poopoo. So, lepas dia poopoo, dia makan poo dia. Pastu poopoo balik. Macam tu lar.





Barbie edisi LADY GAGA bad romance. LARIKS!!!

Nanti aku try singgah.




41 comments:

Bella said...

barbie skrg wat plastic surgery, tuh yg dah jd cntik, hakhak

Hanisah Safian said...

warghhhhhh!! somel! dulu dulu memang gile dengan bende nih! haha :D

Anisa Hang Tuah said...

waa
ade jugak barbie versi lady gaga

comel..

nuR izyan said...

barbie..dulu2 kecik ade..
tp kdg2 jeles tgk dress barbie yg lawa&comel :0

enyheartsdiamond said...

saya tak pernah memiliki barbie ;)

PinQib said...

@Bella haha. Tengkorak ko la kot.. ><

PinQib said...

@Hanisah Safian haha.. sekarang da x giler ke??

PinQib said...

@Anisa Hang Tuah BHaha. scary ada lar..

PinQib said...

@nuR izyan Haha. tu lar. jeles jer. tp sekarang barbie da murah

PinQib said...

@enyheartsdiamond u look just like a barbie urself, dear

teddyuna said...

betul2.. una dulu pun ade barbie.. barbie una beli siap ade toilet.. boleh minum teh.. hehe tpi semua tu dh xde.. mama bgi adik.. adik yg kecik dh patah2 kn barbie. uhuk.. sedihnya

PinQib said...

@teddyuna Wah, sadisnyer una.. redha la yer

FarhanaFabulous said...

barbie yg mule2 tu huduh sungguh...huhu..

PinQib said...

@FarhanaFabulous haha.. huduh la jugak ><

amy azuha said...

nak sangat dapat b0dy hott macam barbie :( ney sekeping je wuuwuwuw T_T

Azuan said...

adik ak minat putera ktak tue..

PinQib said...

@amy azuha dalam dunia ni xkan ada orang badn macam barbie. ni fakta tauuu. barbie sngat PERfEK

PinQib said...

@Azuan Kakak ak pungggg ><

maCy said...

macy dari kecik xminat barbie. adeh

bdw same la macy pn xsuke cte tu. tah pape. huhu

hans said...

skrg dah ada patung berciri Islam dah menggantikan barbie
hohohoh

pasal putera katak tu
aku suka tgok
dan katak yang diorang pegang tu katak betul
bangga aku sebab nora danish selamba je pegang

P/S : Chak De! Malaysia....Amin!

I.Hazwani said...

taksuka dah barbie haha skrg dah suka katak pulak sbb err katak dlm putera katak tu comel

Sharinginfoz said...

budak2 memang suka benar le ngan barbie ni

Yan said...

kecik2 dulu akak tingin nak barbie.. tp takut nak request kat parents.. so pakat tengok jekla kt kedai.. geram pasal dulu akak selalu tgk cenel spore.. balik2 iklan pasal patung barbie.. hehehehe

salam dik.. klu sudi vote bby akak yer
http://www.mayaqarmyla.net/2010/12/jom-vote-adik-dhuwa-haziq.html
tq

Mak Su said...

oh gitu...anak maksu dok mintak2 barbie, tapi x penah beli, mahal sangat :(

Amni said...

dah lama tak singgah sini.. serius.. len tenet slow nak mampuss.. oh!

amni pon tak tengok cite tu walaupun amni suka katak.. =P tak suka barbie..=P hehe....

PinQib said...

@maCy Haha. Adoi. Macy ni unik betoi ><

PinQib said...

@hansEh yeke? tak tahu la. Haha. katak betoi? Lg la ak geli ><

PinQib said...

@I.Hazwani Euew. katak pun comel ka? Gagaga

PinQib said...

@Sharinginfoz Haha >< orang tua pun ada gak!

PinQib said...

@Yan MESTI DA LAMA akak pendam kan. hehe. ada duit beli la akak. Em, ok sy akan undi untuk akak. tQ

PinQib said...

@Mak Su Maksu, sekarang da murah cikit. beli yang basis jer. x yah la rumah bagai

PinQib said...

@Amni<
hehe. euw. benci katakk!

forever love said...

ada australia top model tue muka macam barbie..comei je..hehe

Fariduddin El-Islam said...

hehe anak patung ms. bean gak best...

Redbloodsnow said...

Wakakakaka....giler geli hati akak bace komen Bella tuh. a'ah akak setuju dgn komen dia tuh


hahaha :D

PinQib said...

@forever love ye eh? nak try cr la. mesti comel gilerrr

PinQib said...

@Fariduddin El-Islam utk budak laki, bes r

PinQib said...

@Redbloodsnow Haha. ada3 jer si bella tuh

Gen Fujita said...

Nice info. Nsaib baik adik pompuan aku dulu bukan kaki anak patung, kalau tak habis barbie doll kena lanyak dengan transformers, lol.

Nismo BluebirD said...

betul tu...nasib baik la adik sy x main barbie,kalau dibuatnyer giler kat patung mengong tuh,licin la duit sy..kikiki^^

Nava Krishnan said...

Gorgeous look Barbies, simply stunning.

Entry Best!