Sunday, January 2, 2011

(UPDATE) | Tutorial Letak Butang Reply Komen

Salam pagi kawan kawan.Fuh, sejuk gak udara dekat Kedah ni. Alhamdulillah. Sampai gak aku ke Kedah ni. Banyak dugaan wo. Hehe. Dah la dari pukul 9.30 sampai pukul 11 lebih baru bergerak. Tsk.

Eh, oke. Terlupa pulak. Nak ajar cara buat Reply butang komen. Ni, sangat senang kepada
blogger peramah yang sentiasa nak reply satu satu komen orang kat blog dia tanpa perlu menaip dan refer orang itu.

Ni, aku nak ajar cara senang la, butang itu sendiri akan merefer kan dirinya kepada pengomen itu yer!!


Ni contoh gambar butang reply. Dan hasilnya!


Oke, let's get started:

~Pergi ke dashboard> Edit Html > Tick 'expand widget' (pastikan)
~ Cari kod bawah ni guna (ctrl+f)

<data:commentPostedByMsg/>


~ Paste kan saja kod ni di bawah kod pertama tadi

<span><a expr:href='&quot;https://www.blogger.com/comment.g?blogID=YOUR-BLOG-ID&amp;postID=&quot; + data:post.id + &quot;&amp;isPopup=true&amp;postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23&quot; + data:comment.anchorName + &quot;%22%3E&quot; + data:comment.author + &quot;%3C%2F%61%3E#form&quot;' onclick='javascript:window.open(this.href, &quot;bloggerPopup&quot;, &quot;toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=4
50,height=450&quot;); return false;'>[Reply]</a></span>

~Gantikan YOUR BLOG ID tu dengan id blog korang (boleh dirujuk dekat tab address CREATE POST)


~Perkataan [Reply] tu boleh ditukar kepada 'Balas' atau 'Jawab'. Suka ati korang la.

~Preview, try klik satu tajuk post dan lihat
~ Save , done

~ Lepas gune, bagitahu la, jadi ker tak dekat komen. Arigatou . Have a nice day!


KALAU TAK DAPAT try link ni. SINI

29 comments:

sophie said...

tutor baik. ;p

ardinihumaira said...

senang guna cemni kan :)

fara said...

wah. best ni. thanks pinked :)

man anna said...

salam...tak buley pun...

OrenLimau said...

qib..dah buat,tapi bila preview cam x jadik.huhu.xpa2..ti nk try skalik lagi la

PinQib said...

Oren: Ye eh? Tak jadi tang mana tu??

Man anna: Ye ker?? try skali lg

MyZone~theUn4given said...

nice sharing...:)

nba-Nur said...

Bagus tutorial.. Tq for sharing..

amalina afif afandie said...

qib,, tak jadii.semua step dah follow

amalina afif afandie said...

qib,, tak jadii.semua step dah follow

amalina afif afandie said...

qib, tak jadi pon. dah follow semua step

HonEyBuNNy said...

nanti free2 nak try la buat...

nabilah_2908 said...

ada silap di mana2 kot..tu yg tk jadi..cuba Qib cek balik...teringin gak nk try...

jom ke APA KATA HATI pulak,
ENTRI MAKAN-MAKAN

Hanis Ayuni said...

wahhhhhhhhh, mcm best je qibum.
nk try lah. hehe. thanks yo! :DDD

btw, nanak game the sim bule? mcm best je tgk roommate dok main. hikhik. :)

aliza said...

qib tak jadilah..step nye sume dah buat dah.

Awan Fantasia said...

dah lama cari dan dah lama buat tapi xjadi..sekarang baru jadi..thankz ya... ;-)

Izzati Khairunnisa said...

buleh2..tq..
so much..

Miss Kotak said...

thanx! tutorial yg sgt berguna :)

Still alive said...

menjadi..tenx:-)

soooooour said...

tq bebeh!

Alisya said...

sebelum ni alisya buat tp tak jadi..tp tutorial yg ni menjadi..yeay!

thanks!

kAmi dAn mEreKa said...

tenkiu2! ;)

dah jadi la. hehe

.*.WiE.*. said...

bagus tutor nih.. nak cuba lah..

uncle hyree said...

terima kasih atas tips tu..mmg uncle nak pakai hihihihi

ABC said...

dah cuba , dan menjadikk..tq tuan punya bl0g..(=

yui92 said...

lain sikit dari yg dulu... tp xpalah janji ada balik =p

thnxx

poyotito's said...

peh, berjaya jugek akhirnya.
haha, ok terima kasih.

CikNana said...

tQ..dapat dah:)

syuhadah rashid said...

Arigato ne! :D

Entry Best!