Friday, January 7, 2011

Tutorial Letak Link BLOG dalam KOMEN



Oke, untuk sesi tutorial kali ini, meh nak ajar cara nak bagi senang pengunjung masok belog kita dan komen entry kita tanpa perlu melalui page profile kita dulu. Memang sangat efektif yer tawan tawan. Haha. Aku rasa lah.

Tapi apa kata, toksah banyak cakap, kita cuba dulu.

Oke, memula, everytime ko nak komen ke ko klik jer butang post a komen pastu ko tulis la
komen ko tu. Pastu ko amek jer kod di bawah ni

<a href="URL ENTRY/ BLOG">TAJUK ENTRY/ TAJUK BELOG</a>

Bahagian TAJUK ENTRY / BLOG tu, ko isi lah dengan url blog korang. Contoh: http://momoelovepet.blogspot.com/

Pastu part TAJUK ENTRY/ BELOG tu ko isi la dengan ayat yang ko suka. Contoh, Update!,
Entry baru! Jom baca!.

Ni keadaan dalam keadaan da siap isi semua part yer.

CONTOH:

<a href="http://momoelovepet.blogspot.com/ "> PINKED</a>

Pastu masa ko komen orang tu, just copy jer kod ni di bawah ker, di atas ker. Camni

Pastu try preview. Dah puas hati dan jadi cam kat bawah ni, boleh la ko tekan punat PUBLISH.




DONE.

Tips: Ko copy la kod ni, letak dalam word ke apa. Lain kali da update, just amek link and tempek dekat kod tadi dan ubah tajuk jer. PIS, kacang pis.


Kalau da try gune, komen la. Nak tengok jadi ke tak jadi. Mekasih.


24 comments:

Rara Nasiha said...

ohh, camni cara2 nya. heee :)

Nadd said...

heehehe..
tau dahh. tapi jarang guna. hahaha. :D

aliesha kirana said...

aritu ade buat..pastu skrg mls..haahahah!

OrenLimau said...

hahaha.yeayyy.thanks qib!!!

Azuan said...

x pernh try lagi....huhu

A m e e r a t u l B a l q i s said...

woo~ lah, senang camtu je rupanya??
hahaha

Hashira Yusoff said...

thumbs up!

buat la tutorial cara nak buat watermark mcm tu plak..kite x reti buat la..mcm ne nk buat dia ala2 transparent?

AISHA INANI said...

wahhh! nice, this what i wait for a very longg time!
tp mcm susah siket lahh. tak pe aku try bila rajin yaww!

PinQib said...

@AISHA INANI: macik, ni yang paling senangg weh :)

PinQib said...

@Hashira Yusoff: Haha, ala ala transparent, nanti yer shira :)

PinQib said...

@Rara Nasiha: Yer. Camni la. Super easy!

PinQib said...

@A m e e r a t u l B a l q i s: harap anda mencube nyer. ECECEH ;p

PinQib said...

@Azuan: Tak penah try kena try la.. Hehe

PinQib said...

@OrenLimau: glad ive helped u :)

Ariffin Janal said...

thanks ! dah lama kot carik benda ni --"

Azah Skaliskala said...

thanks for sharing :)

Doodles Darkstar

superb.rara said...

thankss . akhirnye tahu jugaa :)

ijatnuar87 said...

nok tra skalih....

Jom baca...

liyana said...

qib banayk mngajar aku care2 berblogging..heheh..
maklumla saye ni blogger baru..huhuuh nak try ni..jom bace sini.. braces

Hamba Ilahi said...

cuba sini dulu.

http://naimulfirdaus.blogspot.com/2011/02/saya-kekal-di-mesir-setakat-ini.html

sarah mohamad said...

baru ku tau :)
tengs atas infooo ni :)

nak try :

best baca blog ni .

Nadzirah said...

dah lama kita nak tau :) TQ pinQib.
jom g belog kite. eh jap. nak try dulu

cik direktor !

Nadzirah said...

dah lama kita nak tau :) TQ pinQib.
jom g belog kite. eh jap. nak try dulu

cik direktor !

Alisya said...

oo, cmni rupanya...
alisya try test ;p
thanks!
WARDAH ALISYA

Entry Best!