Friday, January 7, 2011

Tutorial masukkan widget PELAWAT TERKINI



Salam malam. Haipe. He. Ari ni asyik nak wat entry tutorial jer kan. Ahah. Ni bukan tutorial. Sensajer jer nak letak tajuk camtu. Tapi a bit like one la.

Oke, apa itu widget PELAWAT TERKINI?

Ha ni dia ni, rupe bentuk dia ni. Yang dok sebelah sidebar kiri belog aku ni. Sebenarnya, da ada orang tanya sebelom ni. Aku wat wat tak nampak. Dah sekarang ada orang tanya lagi, aku pun menyudikan diri aku memberitahu kawan kawan yang belom ada widget untuk turut serta meng'grab' benda alah ni.

Fungsi widget ni?

It shows sapa ngintai belog ko.

Cara cara nak dapatkan widget?

Ok, first of all, to have this. You must daftar dengan GENGBLOGGER. Da siap sedia daftar tu:

Ko segerasegera tekan punat RUMAH (macam dalam gambar tu),


dan ko akan masuk satu page fantasi dan nampak ni?



Ko tekan jer yang bulat wana pink tu. Salah satu pun boleh. Then, pilih design, copy code yang diberi.

Ni contoh design widget. (PILIH JER SALAH SATU)
Pastu, ko pi DESIGN, add PAGE ELEMENT then amek yang HTML tu, dan paste kan aje. Save dan lihat.


Ps: Nak letak tajuk pung buleyyyyh. K.

Komen lah. Nak tau gak, kauorang buley ke tak, tak dapat ker apa ker. K.



23 comments:

cik ewun said...

jadiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii kaceh beby :)

maCy said...

hosted by pink-ed! suka!

PinQib said...

@cik ewun:sama sama. Ni kite happy ni. :)

PinQib said...

@maCy: Haha. kite pun suke gak .:)

My MiRa said...

wah...thanks for sharing.....bagus belog nie...:)

ardinihumaira said...

hehe nak try gak la :D

nabilah_2908 said...

yupp...tul tu...kita leh tau sape yg intai2 blog kita tnpa tinggal jejak..hehe.. ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
GiveAway EdY : Awak Busuk!

Betta sp said...

best2,thanks 4 d tutorial....nnt nak cuba la:)

Betta sp said...

tp apsal sy xtermasuk dlm plawat terkini yer

cik.shabah said...

header tu lawaaaa!ada pic selena gomez pulak tuuu :)

hollowgram said...

sangat simple.. like it..

- zuriey - said...

itu macam ka? thank u

ciK LyndaWawa igUana said...

haaa.
ade pun!!! suke..=]thanks..huhu

iefa :) said...

wah.. best2... :) tengs 4 sharing... sharing is caring... love u lah. :)

Cik Nad said...

takde yg tak thr geng blogger ke? login dia pakai fb kan.. erm.. da tade fb, cane ek..

fara said...

maksodnye sape daftar dekat gengblogger je lah yg kite bole nmpk kat pelawat tu ke?

eazlye said...

terbaik...thx ya....

Dax Kecik :) said...

macehh ats tut0 yg ni .. sgt membantuu new blogger mcm sye .. ;)

aliza said...

dapat buat dah..thanks qib :)

Amirul Faiz Abd. Razak said...

Hoho, baru tahu. :D Mekaseh.

AyuCandy said...

Thanks! Muah.

mahani1003 said...

PELAWAT TO mmg kosong ke?? x da pape pon.. huhuhu

mahani1003 said...

kenapapelawat terkini cmx jdje?

Entry Best!