Tuesday, March 15, 2011

Tutorial Ubah Background

Ni tutorial hari ini. Ni dah lama aku guna kod ubah ubah ni. Dah aku boleh cakap la, ke'best'an menggunakannya. Aku boleh kasi rate 10 stars la sebab mudah sangat kann.

Hi. Ni contoh yer. Kesenangan ko akan dapat kalau korang guna kod ni nanti.


Gambar 1

Gambar 2


See?? Senang kan?? Tengok la. Dalam sesaat jer ko buleh jer nak tukar tukar menda alah ni. Sesuka ati ibu kucing dekat rumah ko.

Tapi, ni bukan nye pengubah design template OK!! Ni hanya ubah background kau kat belakang jerr. Design template ko takkan berubah walau ko letak sepuluh kod ni pun dalam blog kau.


Steps

1) Pergi Dashboard- Tekan Design- Page element
2) Amek add gadget
3) Pilih yang html/javascript
4) Copy code bawah ni

<script type="text/javascript">
var background= new Array()
background="URL BACKGROUND"
document.write("<style>");
document.write("body {");
document.write(' background:url("' + background + '") repeat top center;');
document.write(" }");
document.write("</style>");
</script>

5) Paste kan dalam kotak html/javascript tadi.
6) Isi part URL BACKGROUND tu dengan url picta awak. Cara senang, right klik picta, copy image url/copy image location.
7) Save. Tak payah bubuh title. Done
8) P/s: Sila ingat di mana kedudukan html untuk kod ni dalam banyak-banyak page elements korang sebab takut tertukar dengan yang lain untuk memudahkan korang tukar lagi background kalau korang mauk.


Selamat mencuba.
Kalau tak jadi sila cakap..

5 comments:

aliesha kirana said...

sgt mlsssss menggodek coding. haahahah!

eira said...

wow..ade jgak tkar2 background ea..insyaAllah akn apply t..

@ku d! sin!e said...

macam best jer. ade mase nak try lah..

PutRee SeJiNjaNg said...

wah best..nak try lah pas ni..hehhe

pandan said...

mcm tak buley jo?? huuuu :'(

Entry Best!