Tuesday, June 14, 2011

Ayam masak merah special


Salam.



Assalamualaikum more proper. Em. Tiga minggu aku cuti dan 3 hari lagi aku akan balik ke maktab lagi.. Wuwuw. Sadis, sedis dan mari kita kasi sedas pelempang. Okay. Hari ni, sebenarnya result exam aku keluar. Ye, well well. Masa ni la kan , kita nak tengok hasil penat lelah bercucuk tanam. Samada berbuah ke, berulat. Okay. Target untuk mendapat 4 flat adalah tak tercapai akalku. So, i am considered failed already. But, that's okay la. At least, pointer aku meningkat giler-giler la wa boleh cakap. Hehe. Tapi how much, berapa, 2. something ke 3. something ke, aku tak leh la cakap. Sebab aku da janji la, aku tak kan pecah pointer aku. Tsk. Hampes.


Aku akan simpan dalam hati ku.. Hatta kalau aku dapat 4.0 sekalipun. Kenapa aku wat keputusan camni? Em, aku pun tak pasti. . Biar aku sorang-sorang jer happy. Hehehe. Aku nak kasi betoi-betoi efisyen sistem result exam kali ni. Kasi kaw-kaw. Kira Biarlah Rahsia aku sorang jer kan.... Kwang-kwang.. Aku memang nak kena pelempang.. Aku tahuuu..


Okay berbalik pada tajuk entri. Aku nak share satu resepi. Resepi biasa, satu universe dah tahu.. Hahaha.. Aku ni kan pemalas. Setakat resepi senang boleh la aku nak boast dalam belog.


Ingredients:

~Few pieces of chicken meat
~Shallots (bawang merah)-3
~Garlics (bawang putih) -4
~Cili sos
~Kicap
~Garam
~Kunyit
~Cooking oil


Steps:

~Perapkan ayam tadi dengan kunyit dan garam. (10 minit)
~Goreng. Not too cooked. Biar kulit jer garing. Jangan ayam kecut
~Goreng, chopped shallots and garlics using the used frying oil tadi
~Letak cili sos and kicap
~Taste
~Kalau dah 'emm' dalam hati tu, masukkan ayam dah goreng tadi
~Tak payah letak garam, sebab ayam tadi dah masin
~Biar 10 minit sambil kacau2, angkat, siap, dah boleh makan


EKCELI,

Resepi ni paling mudah aku boleh wat. Very easy, yet, tasty..

Gambar???
Em.. Bluetooth hempon bermasalah. So, terpaksa la aku ganti gambar ayam masak merah dengan gambar Yonghwa. Kuikui. Selamat mencube =p

5 comments:

aliesha kirana said...

hahaa..takpe..walopun simple tp sedappp! heheehehe...

ainz said...

resipi menarik..boleh cuba,ni..nanti letak gambar,k? :)

sya fieqa said...

sampai ati ang xgtaw aq...
huhuhu..
=_=''

Ardini Humaira said...

nak sket ayam tu :D

Aliza said...

wahhh..kalo letak gambo mesti terliur nya..

Entry Best!