Sunday, October 23, 2011

Craving (part 3)


Morning.
Pagi-pagi lagi aku dah mengidam nak makan benda alah tuu.. Aish. benda alah yang kecik punye tinonet tapi harga boleh buat ko pikir dua tiga kali kalau nak beli. Selalu jer keluar mesti beli. Tapi kali ni sebab duit pun cikit, harus memerlukan proses berpikir question. Tapi in the end, i bought them.

Wahahah. Benda yang dicrave kan???? Of course it is SUSHI eek !!!!. Ya Allah, tulis sushi pun aku dah terlior. Boleh?

Penerangan sushi siket, please!idea

Cold cooked rice dressed with vinegar that is shaped into bite-sizes pieces and topped with raw or cooked fish. It is formed into a roll with fish, egg or vegetables and wrapped in seaweed.

Hoooo... Camtu.. Patot la tiap kali aku beli sushi tak pernah rasa suam pun. And biasanya topping yang pernah aku makan adalah unagi-belut, lala, sotong kurita, crab fillament, telur, timun and telur ikan.. Tu je. Tak pernah lagi makan yang mentah punye. Ohhhhh...

Sushi kalau kita cicah sikit dalam kicap dia (special punye) memang terangkat. Dia bukan jenis kicap adabi biasa. Tapi kicap yang ada bau hanyir sikit. At first, i hated sushi too. Sebab kicap tu.. Now, kicap tu jugak penambat hati kami- Kami means AKU DAN SUSHI. And my other crime partner who is also addicted on eating shushi which is Piqah (check out her blog!).

But then, the only thing I hate is the WASABI. Oh, aku ingat bes la wasabi ni. Ye la, orang dok pungpang sos pedas. Sekali makan bukan PEDAS, tapi PAHIT. Tsk. Advertisements and readings cannot be trusted holistically. Or maybe wasabi kat Malaysia jer macam tu. Kat Japan, the real manufactured WASABI would taste good. Maybe.

So, you all should try le makan SHUSHI. Bukan aku nak soh ampa tiru budaya Japanese ke apa, tapi this is something you should experience. Macam Gael dalam How I Met Your Mother kata, "Experience with your food."

Pictas!


Baby Octopus
Nampak menggerunkan, but, so heaven!

Unagi Donburi
Unagi -belut. Oh sedap tapi mahal. Series!


Hot and Sexy Roll
Prawn roll. One bite is not enough~

Salmon Mayo
Tunamayo. Tuna..Not really my taste, though.


PIC. Courtesy of SHUSHI

Happy sunday!

5 comments:

cik ummu nsa said...

wahhh! me too. craving for sushi rite now! esp sushi yg de salmon. sometimes i just take the dish with only salmon!! try la salmon carpaccio.. :).

Nava Krishnan said...

Though I don't really fancy sushi but its nice to have for a change.

sya fieqa said...

mkn shushi buleh ade cacing tmbuh dlm otak..
scary
uhuk uhuk~
xtaw mitos @ x..

cik ummu nsa said...

tu la. sedap. tp de org kte nti cacing leh tumbuh dlm otk.
tp tgk org jepun mcm sihat je kan?

aliesha kirana said...

suka sushi jugakk!!! tp xpnah makan sushi yg mahal. beli kt tesco je. sushi murah. hahaha. xsampai rm10 satu set. kui3. qib, blnje pleash..

Entry Best!