Monday, October 24, 2011

Nama Saya Abdullah

So tempting!


Salam Petang.
Shortly after reading Akak Zie's post, aku tetiba teringat tentang kisah aku yang hampir terkena juga kes penipuan.

Tapi, kes penipuan aku ni takda kaitan pasal insurance. Citer dia macam ni, my friend's phone rang and the phone number that should be shown on the phone screen was replaced dengan ayat 'Private Number'. So aku dengan baik hatinya terus mengangkat telefon itu dengan harapan seorang spy ataupun putera raja membuat panggilan untuk mengetest market kami. Namun lain yang diharap, lain yang dapat.

Ikuti Perbualan kami. JengJengJeng

S-Stranger
Q-Aku


S: Assalamualaikum. Saya Abdullah dan anda telah memenangi hadiah wang sebanyak RM5K dari Power Root.

Q:*Seingat aku, kopi Power Root kawan ni tak penah nak telan." Eh, yeke? Ohhhh.... Pastu camne nak claim duit tuu??

S: Oh. Senang aje. Bank apa yang cik gune secara aktif?

Q:*Pikirkan bank yang tak pernah ada akaun* Oh, RHB. Saya selalu je bank in duit dalam tu (menyemarakkan nafsu kering Abdullah, kekeke)

S: Okay, baiklah, cara untuk memenangi wang itu, cik harus ke mesin ATM RHB dan kami akan ajar kepada cik cara manual.lol

Q:*Pikir-pikir* Em.. Kalau saya nak amek cek jer takpe tak? Kira pihak awak antar kan saya check?

S: Oh.. Itu bisa aja. Cuma harus buat pembayaran sebanyak Rm180. Ye, 180.

Q:*Chisssss* Em, kalau debit jer dari Rm5K saya tu boleh tak? Biasa kan orang debit jer dari jumlah tu?

S: Oh itu tak bisa. Cik harus ke mesin ATM RHB dan kami akan ajar kepada cik cara manual. Cik berada dekat tak dengan mesin ATM??

Q: Saya kat sekolah ni, keje (tipu). Petang nanti pukul dua saya pergi bank.

S: Baik, tepat pukul 2.10 petang, saya akan call cik kembali di mesin ATM RHB dan kami akan ajar kepada cik cara manual.

Q: Okay. Tapi redface.. Betul ke saya menang RM5K dari Power Root??? *buat-buat terkejut*

S: Betul. Alhamdulillah.

Q: Yeye!!cool *Agenda tersembunyi*



Hahahhahaha.. Petang tu, pukul 2.10 petang, dia call kawan aku 4 kali, kawan aku wat derk jer. Muahaha twisted. Kesian kau Abdullah. Nak tipu pun agak-agak la ngan sapa. See the leg, man.!

10 comments:

aliesha kirana said...

muahaha..org bodoh aje tertipu ngan penipuan cmni.

sya fieqa said...

org indon gamaknyer...
;P

Farhana Jafri said...

hahaha trbaik la! good job dear! mmng ptut pun dy kne cmtu..

kukuchimachikumi said...

hehe..abdullah..mau mati kering die tunggu kat atm rhb tapi tak de sape mai....harharhar

nabilah_2908 said...

bnyk kan menda2 ni...

ni baru fon call...

tak tgk kt email lagi...pun mcm2...konon ada jutawan dari afrika utara mati...kata kita ni waris terdekat la...bla..bla..bla..

haih....kena hati2 la selalu kan...

mizzkechique said...

hey, sy pernah kena mcm ni..tp dr CELCOM pdhal sy xpnh ada akaun kt celcom.. 10k okeyh!! tp silap besar la, call sy tp tetibe dgr ayam berkokok.. dh tu kt dia call dr ofis kt klcc.. so, kt klcc ada ayam.. dasar penipu..haha

amy azuha said...

haha taktik paling hampeh..bahaya gak dgn org cmni

teyhah said...

bengong la dia ahaha

Elmoluya WutWut said...

kite juga pernah terkena. memang bunyi suasana operator. kite tanya, "ada ye orang indon keje klcc?" dia senyap. heh.




dia sebenarnya seorang cleaner yang bosan sambil menggunakan telefon public untuk buat suprise dekat orang lain. tett. perhatikan cleaner² anda.

Rogayah Suparman said...

haha kalau dh boleh detect org tu cuba scam. kite layankan aje, biar dia pulak yg kene GOTCHA!! =P

Entry Best!