Wednesday, January 4, 2012

Being grown up is...

TOUGH....




Bagi aku, menjadi seorang hamba Allah berumur 21 nak masuk 22 tahun atau dalam erti kata lainnya, adult adalah sangat menguji keimanan, kekentalan jiwa dan juga ketajaman minda.

Kenapa?? Kenapa???

Kerana, harus menjadi ROLE MODEL. surprised Ye, model gulung kawan-kawan. Eh, berenti! Bukan maksud ku itu, namun menurut WIKI, ROLE MODEL boleh didefiniskan sebagai

Person who serves as an example, whose behaviour is emulated by other.

Paham dak maksudnye disini. Okay. Meh nak bagi satu kejadian yang memang benar-benar berlaku. Semalam, semasa meng'online'kan diri, (online dalam bahasa melayu apetah), aku pun nak try le guna apps, alah yang leh kol-kol video tewwww. So, lepas install, terus mencube menelepon secara online, e-calling, cheh kauuuuuu..

Then berbual la dengan sepupu ku.

Tetiba, dia ngan bambamnye, mengadu dengan aku:

Akak Puteri (nama samaran), nape eh umi selalu marah saya macam Tok Mek marah akak. Sungguh saya cume tanya je, samada nak soh tutup leptop ke tak. Terus dia marah saya, dan ianya tak kewl like the day when U got scolded.

Oh...

Pada waktu itu..... Aku sangat tidak rasa sikit fun. Why?? Aku tak tahu.. What should I say? How do I react? Semua memang berkecamuk. Aku kakak. This is the time I should act like ONE. **thoughts. But aku pun tak sebaik dan pernah melakukan kesilapan. Camne ni?

There were ONLY two options.

OPTION A

Membalas dengan cara macam ni:

Umi kau tu memang camtu. Kau je selalu kena marah. Muahaha. Padan muka. Entah la. Memang betul Tok mek selalu marah akak. Eh tokmek. Cucu lain tak marah pulak kan??? Hasut-hasut** (Astaghfirullahala'zim)

OPTION B

Membalas dengan cara macam ni:

Memang waktu memang salah Akak Puteri (nama samaran). Akak yang melambat-lambat. Memang patut kena marah. Tok Mek tak salah.. Sungguh. Kalau ikut kes awak, maybe awak tanye waktu tak munasabah. Atau SOALAN awak tew yang tak MUNASABAH! Awak kena faham le, umi awak tu cikgu. Letih. Maybe mood dia tak baik. Dengar cakap orang tua. Kalau kena marah senyap jew.
Nasihat** (Alhamdulillah)


Of course, I chose option 2. Coz, I am not 10. Kalau dikira possibilities adalah mengikut umur yang tidak matang, aku bisa aja menuturkan OPTION A. Namun, selepas dicongak, umur, suasana persekitaran, everything that need to be said clear haruslah mengikut pertimbangan minda hukum. Boleh jadi aku bakalan mengajar kanak-kanak itu mengumpat ibu nya sendiri??? Wallahualam. Sungguh. Nyaris. It was tough

Astaghfirullah. Kalau aku pilih yang A. Sungguh. Tidak matang, dan mampu menjadikan sesuatu yang 'lain' le dalam pikiran kanak-kanak 12 tahun tu. Iman, doa dan terang hati. Ya ALLAH. Jauhkan aku dari hasutan syaitan terkutuk.

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Segala puji bagi Allah Tuhan pentadbir seluruh alam. Selawat dan sejahtera semoga dilimpahkan ke atas junjungan besar Nabi Muhammad yang semulia-mulia pesuruh-Nya, serta ke atas keluarga dan sekalian sahabat-sahabatnya.

Ya Allah, wahai Tuhan kami, hidupkan kami dengan iman, matikan kami dalam iman, serta masukkan kami ke dalam syurga bersama-sama iman.

10 comments:

nabilah_2908 said...

betul la tindakan Qib tu... :)

aliesha kirana said...

sokong tindakan qib! heee. mmg susah menjadi role model oh oh! AK pn mcm budak sekolah menengah lg, instead of being 26 this year. =_="

Ateyn Bella said...

huishh, nk mntak nasihat qib la pasni :P

Juliet_iRa~" said...

bila da jd cikgu nt lgi payah..:)

mmg kena jd role model y baik..tp yela..nobody's perfect..kdg2 kita buat silap, then mgkin akan dipertikaikan oleh anak murid kita..

so..kena perbaiki diri dr sms ke sms..

PinQib said...

@Juliet_iRa~" thenk u.. nasihat sangat bernas.. = ) point taken

PinQib said...

@Ateyn Bella ai.. sungguh ang ni... Hahaha.. Ak x pro LOL

PinQib said...

@aliesha kirana AK. susah kannnn nak lepaskan jiwa muda... tp kena jd tuee.. betoi2. 26 masih mude tawww

PinQib said...

@nabilah_2908 tQ nabilah.. hahahha

Izz Hazwani said...

Option C:
Sila pergike tempat mengadu yang lain. Akak Puteri bukan kaunter mintak pendapat.

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

nak jd role model mmg payah. tapi cuba buatkan yg terbaik. sy pasti anda boleh! go sis go!

Entry Best!