Tuesday, January 17, 2012

Praktikum Oh Praktikum

confused Salam... confused

Mood: Stressed
Current activity done: Listening to I Can't (2PM)


Smiley di atas memang menunjukkan emosi aku yang tidak begitu stabil. Hampir kepada situasi meroyan pendek kata.

Hari ini berjodohlah aku dengan berita pemberitahuan lokasi untuk aku berpraktikum bagi semester lima ni. Memang dupdap dupdap mad la. Sebab praktikum ni bukan macam Pengalaman Berasaskan Sekolah (PBS) macam aku kena hadap untuk seminggu selama 2 tahun berturut-turut dulu tu.

Dah tahun 3 ni, pulak-pulak da masuk sem lima ni (*ada 4 sem lagi to go tru), harus la peluk cium sesi praktikum selama berbulan. Syarat lulus la kalau nak jadi cikgu. Untuk sem ni, aku harus jadi cikgu (erk, I'm not ready mrgreen) dan mengajar selama sebulan.

Kat kelas tadi, dah diinformkan to all teacher trainees tempat berpraktikum masing-masing. Dalam banyak-banyak couples (praktikum nanti kena berpasangan), aku dan partner got the top three lokasi sekolah paling jauh!!!sad

Seriously, aku memang rasa nak nangis. Dah la stress pasal elaun duit nak masuk lambat. Tetiba dapat berita kejam gini, sapa tak terkejut?

Memang dalam 3 jam belajar kat kelas pikiran memang wondering away. Adoi.Rasa sedikit menyesal disitu. Sebab pikiran lari=ilmu pun lari. Redha.


So.. Masalah utama ialah transport.

Kawan X menawar menyewakan kereta selama sebulan.

Cas = RM 500!!!

Gile kau. Dikira-kira Rm500/20 (days of praktikum - weekdays) = RM 25 sehari. Dah la minyak pun sendiri-sendiri.


Mahal.Mahal..Mahal.. Em... Mintak tumpang pun tak daq belas kasihan. Walaupun si kawan X ni, laluan sehala. Tumpang berbayar la. Bukan tak berbayar. Em.. Tak tahulah. Kalau aku ni da jadi cikgu, kau nak cekik darah pun cekik la. Takdaq sapa nak kesah.. Ni kawan kau ni. Kawan kau dari zaman foundation lagi ni. Takda kesian belas ke?? Hah??


Emosi, membunuh

Arghhh....

Memang kau tak cool langsung. Lagi nampak pathetic adalah. LoSer!neutral




Penyelesaian:

1) Nego for better price. Okay. Se-loser kau, masih lagi berguna.

2) Bawak kete dari Kelantan. (Lesen ada= Experience takda) -need parents' approval, of course.

3) Sewa teksi (I think, alot more money needed)

4) Sewa rumah - K.I.V



Till then.


P/S ;Melawat blog sesapa dok list paling atas baru update. Muahaha. Kejam... Lariks

7 comments:

FiQa said...

Qib!!!

serius mahal rm500 tu!

siapakah geranga???iskkk2...

actually berdasarkan dgn senior2 sebelum ni, setakat bayar minyak dgn bagi lebih cikit la upah dia drive alkisahnya, tapi takdela smpai mencengkik cenggitu...


Qib dapat sekolah mane???

kot dapat tumpang Iqa je nanti...

:)

FiQa said...

Qib!!!

serius mahal rm500 tu!

siapakah geranga???iskkk2...

actually berdasarkan dgn senior2 sebelum ni, setakat bayar minyak dgn bagi lebih cikit la upah dia drive alkisahnya, tapi takdela smpai mencengkik cenggitu...


Qib dapat sekolah mane???

kot dapat tumpang Iqa je nanti...

:)

FiQa said...

Qib!!!

serius mahal rm500 tu!

siapakah geranga???iskkk2...

actually berdasarkan dgn senior2 sebelum ni, setakat bayar minyak dgn bagi lebih cikit la upah dia drive alkisahnya, tapi takdela smpai mencengkik cenggitu...


Qib dapat sekolah mane???

kot dapat tumpang Iqa je nanti...

:)

FiQa said...

Qib!!!

serius mahal rm500 tu!

siapakah geranga???iskkk2...

actually berdasarkan dgn senior2 sebelum ni, setakat bayar minyak dgn bagi lebih cikit la upah dia drive alkisahnya, tapi takdela smpai mencengkik cenggitu...


Qib dapat sekolah mane???

kot dapat tumpang Iqa je nanti...

:)

izzana said...

ohmy.. qib sewa rumah jela qib..

nabilah_2908 said...

itu bukan kawan namanya...

hrumm...
point no 2 tu pun ok...

tak pun sewa rumah...cari yg dekat dgn sekolah..kot ada..so dah save duit transport.. ;)

Ardini Humaira said...

uishhhh mahai jugak tu.... huhu

Entry Best!