Wednesday, February 1, 2012

Tips senang rawat bibir kering.



Goud Afternun yaw.. Hooooo.. Assalamualaikum..
Eh...



My lips are chapped. Too dry. Sampai satu tahap, kena air liur, pun dah rasa pedih. Punca sampingan bibir aku ni kering pun sebab asyik dok kepit-kepit/kemam-kemam bibir. So.. Apabila da main gusti antara bibir atas da bawah maka, air liur pun memainkan peranan nya dalam menjadi kuasa neutral, iaitu mengeringkan bibir persis Angelina Jolie saya ini.. Maka, bibir bawah dan atas da tak boleh bergaduh gaduh lagi dah (-__-")..

Saliva dries on the lips. It actually leads to further evaporation of the natural moisture found on the lips, which further exacerbates (menerukkan keadaan) lip dryness.

Sumber: Gardner

Tambahan lagi, adat la musim kemarau ni. Sapa tak kering justin bibir kan? My lip balm is nowhere to be found. Tried the Vaseline one, and totally dislike it, cox it gave super oily feeling to my lips and I guess, it didn't work on me.

Vaseline brand didn't come with the 'your lips will be in rosy pink color' characteristic. I am so dissapointed. I prefer any (preferebably Nivea) lip balms that give the pinkish/ redish effects after been put on.

Dah... takda ni lip balms semua ni... jom try guna cara natural kawan-kawan. Jimat dan murah!

Cara nak merawat (sumber dari SINI):

1) Minyak kelapa

Minyak kelapa sangat sesuai digunakan memandangkan ianya mempunyai ciri-ciri senang serap. Selain itu, dalam minyak kelapa itu sendiri, ada agen emmolient, iaitu agen pelembut dan juga moisturizer . Jadi memang kena sangat la pada sapa-sapa yang kering bibir tu. Lagi kena, to sapa-sapa yang tanam pokok kelapa, boleh buat bisnes ubat bibir kering. Heehehe..

Cara aplikasi- celop jari dalam minyak kelapa, buat urutan lembut atas bibir sendiri.

2) Timun batang

Timun batang juga antara bahan yang boleh digunakan untuk merawat masalah bibir kering. Sebab dalam timun batang terdapat banyak sangat Vitamin C yang memang sangat membantu kepada penghasilan collagen. Eh.. Sebut collagen, hati semua berbunga kan? Tahu la efek kolagen camne.. Try tengok muka artis-artis yang cucuk kolagen. Semua tegang-tegang.. So.. Bibir yang menggerutu pun, insyaALLAH tegang semula...


Cara aplikasi: Hiris-hiris timun batang. Letak atas bibir sendiri.

***

Aku juz listkan dua je sebab benda ni la benda paling senang nak cari dalam ruang lingkup rata-rata individu.


Good luck trying and, you can now say 'byebye' to dry lips. (eceh, cakap macam Martha Stewart je)






8 comments:

SwEetForEst said...

wahhhh leyh terai...bibir sweet pon kering..segan nengok nyer...da terai pakai lip bam pon xjln..bibir sensitip konon nyer..hehehe..sooo nak say byebye gak laaa..


^___^

FiQa said...

same la kite Qib, bila bibir jadi kering2 gitu, mula la nok koyok2 tarik, last2 darah...syahdu sungguh...



thanks for info qib!

:)

aliesha kirana said...

thanks 4 da tips qib! bibir AK pun kering je ni. huhu

kukuchimachikumi said...

kepingan kulit yang merekah atas bibir aalah seap ditarik....hehe..tapi hazablah menaggung if terkoyak and berdarah.....:)..saya selalau kering bibir and memang selalu jugak lick sendiri bibir and buat it become worse.....mana nak cari timun derrr??

Aisumi Chan Kawa'i said...

kite pakai lipgloss je :P hehehe~

sya fieqa said...

guna jer vaselin.
lip balm @ vita care.
bli vaselin cam tiqah rm 4.30 tahan 5 tahun.
so jimat!

PinQib said...

@sya fieqa mu x bace entry saye yeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee =X

kLiPKeRt@sPiNk said...

kalo letak ais kt bibir leh x??
nk wat ala2 lip ice..hehe

Entry Best!