Friday, April 6, 2012

5 hari



Fuuuh! The end of the week! Again!


So, five more days left! Sungguh dalam hati rasa tak sabar. Tapi dalam tak sabar tu ada rase sayang. Auuww..

Hee. Mengajar bebudaks kelas 5 Taat seramai 20 orang ni, bukan senang. Banyak kisah masin manis masam.

Antaranya:

1) Murid nangis bile tak paham aku ngajar. (sorry, saya cikgu noobie. Ke ampo takot cikgu jegil mate?)

2) Sebab susah nak kawal, menyebabkan aku terjerit-jerit dalam bilik darjah. " Jamil Jamil! Tengok sini!" "Iqmal! Tengok!!" "Eh, Mariam, Elmuna buat ke tak worksheet?" Sekaligus dicop mengajar tanpa ada profesionaliti haha. Kerana ter-emo di dalam kelas.

3) Menyamakan anak murid ku dengan lembu (ni untuk yang pemalas dan nakal) Bukan samakan pun. Juz nak penerapan nilai dalam kata pepatah:

Lembu (supposed to be unta) ni boleh ditarik ke kelopak air. Tapi nak dipaksa minum air tu, tak boleh.

4)Tercrack suara time mangajar. Tu memang banyak kali. Lelebih lagi la terpercik ayaq lioq. Tapi depa cakap, ayaq lioq cikgu kalau kena dekat muka, boleh dapat A+ untuk subjek tu.. (aku tak tahu ni fakta ke auta). So memurids sila tadah muka anda. Kuikui.

5) Tersasul berdialek kelate .Eg. Kure, bakpo, tokse, buleh,betih, dan etc-etc-never ending etcs dan kemudian bahasa ku di ajok dengan heartless oleh bebudaks!

6) Disindir oleh budak apabila tidak menepati janji. This totally makes me realize how important is to work on it after you promise them on something.

7) Mase buat test, TEST okay, mai ramai-ramai tanye aku cara nak selesaikan. Bebudaks!!! Ni test okay!!! Bukan latihan.. (ape ape pun aku layankan je)

8) Di-kasi sound oleh murid sebagai seorang guru heartless gara-gara tidak mahu membantu sekor kucing jatoh dari bumbung. Tsk.

9) Diberi surat mintak maap oleh budaks. Heeuheeuheuu.. Size surat punye panjang... Isi surat punye secipot... Ape apelah..

10) Paling sadis. Diberi penghargaan sebab nakkan aku untuk mengajo matematiks lagi dekat kelas depa sebab tempoh praktikum dah nak habis. They appreciate me and this makes me wanna cry *tears*. Tengskiyu anak anak semua. You all made my day.

Setakat 15 hari ini lah 10 incredible things reminding me of them.



No comments:

Entry Best!