Friday, April 27, 2012

Girls' Day Out#2


Salam

Seperti yang telah aku janjikan… Aku update juga. This entry is gonna be about my trip to Taiping last Friday. It was a hell fun experience. Cox, it was my third time in Perak.. What a loser. So..


Kudapkudap di dalam kereta


Too bad, Im not gonna put too much pictures cox I’d rather write than telling you guys how a pic can tell you thousand words. Pfft!

So, perjalanan makan angin ni adalah tidak dijangka okay.. Trip ke Taiping Perak…Taiping kot! Selama dok dekat Sp ni.. Tak pernah pergi jauh lagi selain dari Penang. Taiping babe! Taiping! Writing this actually making me nervous. XD Kira dalam paleotak aku dah aimed dah nak pi ZOO TAIPING. All time favourite. Memang sape sape pi Taiping takkan miss la kan pergi sini. Ohhh.. Sorga..

So.. Setibanya di Taiping, tempat pertama yang disinggahi ialah Pusat Pokok Bakau Sepetang ape entah. Kira kawasan yang tanam and pulih all those mangroves trees yang kauorang buat arang makan barbeque tu. Takde yang menarik la kecuali dapat ilmu yang sangat berguna tentang pembuatan arang dan juga cara penanaman pokok bakau. Lama gak kami kat sini.. (too bad, the pics are not with me)


Lepas jadi ahli biodiversity semua, all the girls pergi la ke Kedai Mak Jah which people crave for its infamous Mee Udang. Sekali aku beli yang special adalah rm11 gitu. Hemm. Dapat la tujuh ekoq udang beso. (no pic with me) Tapi bagi aku.. Tak de la bes. Tak bes pun. Takde rase nak crave crave ke ape ke. Memang takde.. Lainlah, tomyam tasnim. Eh… So.. Kira makan ni pon halal lah… Nak nak kira cukupkan syarat makan MEE UDANG yang pernah masok TV dan suratkhabar.


Jom ke MakJah!


Muka sorang sorang tunggu menu #1

Muka sorang sorang tunggu menu #2


Lepas makan… Kami singgah ke pekan mau cari motel. Pusing punye pusing. Ya Allah… Tak jumpa. Kami tak nak hotel cox it would be damn exorbitant kan kan untuk kami yang memang mengharapkan student rate la (kira destinasi bajet) ahaha.. Last last terjumpa la The View Motel. Satu malam rm72. Alhamdulillah.. Katil dua bijik. Ada ekon, ada Tv, dapat duo towels pinjam. Alhamdulillah. Haha. Solat solat semua, terus pi sambung trip ke ZOO TAIPING! Yaehoooo.Domoo Chua (bajet korea sikit)


Gile.. Pi zoo, sangat bess okay. Harga tiket rm12 takde la mahal sangat. Ambek gambar semua dengan patong patong menatang semua dekat lobi zoo (pics are not with me). Maka, bermula lah pengembaran Dora setelah menyerahkan tiket di kaunter masok. Manyak la menatang yang tak pernah jumpe depan depan. Macam contoh, kancil.. Heuheu. Rasa nak gelak je sebut kancil. Sebab zaman kecik kecik bace dalam buku@tengok katon sahaja. Maka, apabila tengok kat depan rase macam, “wahhh bijak nye kancil”. Hahaha.. (gambar gambar, akan di upload)


Buaya hidup yang disangka patung display



Burung hantu bubu yang comel amat (rasa nak culik buat pet)



Cute kami ke cute bear.. ?


Lepas pi zoo… Pergi Kuala Gula (tah nape name nye gula) sebab ada orang mengidam nak makan ikan bakar dan soft shell crab (name tak boleh blah).. Pergi makan dekat restoren terapong. Rasa seriau pon ade bile teroleng oleng restoren dipukul ombak (ayat puitisss) sebab terus teringat tsunami.. Haha..


Pari pari bakar... Hangit

Harga makanan malam tu, aku bedal, total RM18… Waahaha.. nangis. Kualiti makanan.. so so.. Ok la.. Tak mengidam.. Tapi masa cubit kawan aku punye ketam kulit lembut tu, agak sedap la, tapi sejok je kuah semua masa anto kat meja. Kompius aku. Masak ke tak masak ni ketam ni.. Yang bes nye pari bakar la… Rm8 sekeping. Okay la. Yang takbes nye. Banyak part hangit… Pahittt tuii..

Nak balik ke motel, sesat berkali kali. Huahuah…. Ade pulak kawan pulak buat cerita terhijab semua.. Kira tak Nampak jalan nak pi motel, sebab rata rata tak cakap dekat family nak pi Taiping. Sioot kan. Dekat sejam wacakaplu… Lama kot nak sesat. Akhirnya tanye unkel Chinese, akhirnya jumpa… Alhamdulillah. So.. Malam tu, berlima tido rapat rapat atas katil yang dicantum… So cute. Hahaha. Aku rase la.



Kepala angsa kami.. White swan


Triple T


Muka ceria, kaki seksa (pasukan angsa)


Pasukan sampan


Pasukan sampan rampas angsa


Pagi esoknye.. Sebelum balik ke SPetani semula, naik la angsa-kayoh-sendiri dekat Tasik Taiping tu. Memang exercise habis habisan.. Siap bertukar lagi nak sampan.. Nasib tak jatoh tasik.. Tu memang da… Yang tak nasib lagi, nasib tak kena bayar compound sebab rela buat aksi daredevil semata mata nak bagi kawan chance naik angsa-kayoh-sendiri dan kite pulak kayoh sampan (tukar transport) (-_-“).. Lepas berpeluh semua… Bertolakla balik ke SPetani… End story..



Dari lensa kamera penulis (cheh)

Haha.. Gambar akan diupload kemudian


4 comments:

wanda said...

nice..saya pun holiday kt taiping jgk..ahahaa ! cuma x sempat nk ke zoo n bakal update about this holiday jgk.ihiihiii

kukuchimachikumi said...

wah,,,,sukenye.....part rampasan angsa tu mmg best....nsb jek kite sume comel...x de kene denda kan...kalo x...huhu....pape pn..trip yang besh...tang terhijab je cam loser skit....wtf

sugar2 kapas strawberry said...

hari tu pergi perak sebab nk g kellie castle.. hehehe.

pearl apple said...

best gila...rindu sgt nak buat gila mcm nih lg...like seriously syok gila kalo dpt wat kijo gilo gini...hahahah....like byk2 kali kot..=)

Entry Best!