Saturday, May 19, 2012

Kahwin Awal?






Wajib ke?




Hee. stop sekejap dari menelaah (kunun). Kyaa~!

So.. Kawen awal? Emm.. Benda sensitip la pada sapa sapa nak kawen awal tapi tak dapat.

Sekarang rata-rata cakap trend tauuuu kawen awal ni..

Erk??

Kawen pon trend ke?

Hee..

Kalau aku...

Tak kisah la.. Aku tak nak pon kawen awal... Haha.. Matik.. Orang cakap kawen tu bes ke ape ke.. Aku bo layan.

Entah la. Ramai kawan-kawan aku dok kalut nak kawen. Releks beb.. umur pon tak masok 22 lagi..

Semasa praktikum aitu.. Aku telah berkongsi tips ngan sorang ustazah (nama dirahsiakan)..**tq ustazah**

Ustazah cakap, bek la tak yah kawen awal (kalau takde gesaan)..

Gesaan ni macam, ampa ni dah tak leh tahan dah nak berlaki ke berbini ke.. Haaa camtu la..Yang single mingle takde orang mintak ni dok senyap senyap la. Amek masa kurang-kurang 2 ke 3 tahun hidup sendiri. Cari pengalaman gitu. Sebab dia ustazah ni pon kawen awal, dia ade sedikit regret disitu. hahaha.. Ops..

Aku memang dah plan baik punye...

Habis je belajo..

Aim hidup untuk first 3 years.

Beli kete..

Beli umah..

Beli tanah... (amboi)

Trip overseas.....

Hahaha.. Alang alang gi luar negara, amek la suami mat saleh.. Kuikui3

Ye la.. Kawan-kawan asyik dok cakap, depa pi kenduri kawan kawan yang dah kawen semua.. Pastu ade sedikit rase jelous disitu.. Lepas tu ditembak tidak berpeluru dengan soklan soklan cepumas oleh orang sekeliling depa including families and relatives, "Bile nak kawen?", "da ada ke?" Haaaa gitu la.. Itu juga menambah stress dan pressure kawan kawan aku kebanyakannya.

Keluarga aku?

Takde langsung!


Hahah. Memang tak dibincangkan secara meluas tentang aspek nikah kawen ni. Mungkin semua rata-rata memilih untuk kawen lepas habis belajar dan sewaktu bekerja gituew.. Aku masih rasa aku dan kakak aku (22) masih aegy (baby) lagi dalam kuarge aku...Sebab tu aku rasa aku ni mentah lagi nak kawen. Nak nak.. Belajar pon tak habis lagi. Masak pon tak pro lagi. Aiyak. Haa.. Takuttt satu hal.. Banyak komitmen.. Nak nak kawen ni bukan takat jadi isteri je, habis semua dari menantu, and then soon you're gonna turn into a mom and finally a grandma.. (tsk) sweet talks.... (melalut)






Tapi, kot kot lepas belajar ni ade je orang masok minang, Justin Bieber ke, Yong Oppa ke, aku terime dengan ati terbuka. Haha.. Tapi nak mencari tu... Tak lagi kot..

Orang cakap, cinta ni macam rama-rama...

Semakin kita kejar, semakin lari..

Kalau kita buat buat tak sedar,

mai la dia hinggap dekat jari..

(eh sedap gak pantun 4 kerat yang tak berapa jiwang aku ni)

Jangan la ampa rasa takot takde jodoh tu..
InsyaALLAH, kalau ampa sabar.. Ade la orang yang ALLAH simpankan untuk ampa. Hee. Okay? Atas ALLAH la nak bagi awal ke lambat ke dekat ampa..er.. That includes me.
A lil bit of charm can make people fall head over heels for u.. TIMING jeeee yang penting..

Jangan la sedih kalau kawan kawen awal. Maksud dia jodoh dia da sampai. Kalau tak boleh terima kesedihan, berdoa la dekat ALLAH.. mintak ALLAH bagi seseorang yang mampu bimbing kite ke jalan yang diredhaiNYA, ASAP~ haha

K. Sekian.

Yong-Oppa.. Nak kawen awal tak?

Hehehe.. Good boy!

byebye.

p/s: tidak ditujukan buat sape sape..

6 comments:

Aisumi Chan Kawa'i said...

Hahaha.. Comey pice yg last skali.. Kite dah 26 mami asyek tanya jer.. Hint pon banyak kali dh bg.. Tp masa utk kita blm smpai lagi..

wanda said...

jodoh pertemuan semua di tangan Allah..:)

mohamad khairul nizam abu hassan said...

:-) :-) :-)
Singgah sini dari mknace unlimited
Terbaeekkk!!!!

armouris said...

terjumpa e-book percuma, bagus untuk orang yang dah/nak kahwin… sharing is caring :) - Permata Yang Hilang - Panduan Hubungan Suami Isteri Melayu Islam

armouris said...

terjumpa e-book percuma, bagus untuk orang yang dah/nak kahwin… sharing is caring :) - Permata Yang Hilang - Panduan Hubungan Suami Isteri Melayu Islam

Sya Zu said...

aq nk kawen awal if ade org pinang aq..hihi..
^^

Entry Best!