Saturday, April 28, 2012

Wonderful Food Inspired Earrings (pictures)




Aiskrim kapit

Rainbow cake

Duhhh

leek?

Not healthy

Pancakes with maple syrup and butter on top. Yums

Cupcakes.. Not so moist

Gonna make you a steak

Nuttela sandwiches

Apulcat (Avocados)

Pizzaaaa hutttttt =p





Cr. Here



It' back!!



Oh.. How I miss Harry.. Sobs

Okay.. dont want to sound so exaggerating, BUT


I am here to pronounce that, I am back on schedule Offffffff my DIET program. okay. Noob.

Ive been talking for weeks about been wanting to lose some weight more.. But due to the buzy-ness, I failed. Women and food are so much related. When they're stressed they consume food. Ahhh.. That's more like it. It's not because they want to eat.. So.. because of piled up course works, not to mention, PRACTICUM, I was stressed,. was pressured.


And as the result,


FOOD became my bestbuddy ever. I munched whenever I sat in front of laptop. I thought about eating whenever I went. So.. That concludes how food and I became good buddy..

So, starting from today, I'll try not to consume rice for atleast a WEEK, first. Cox, it's getting harder like before. I am trying to pretend that I am Bella (a vampire bella). So.. for a beginner vamp, food is like blood. Waaaa..

Friday, April 27, 2012

Faith




Girls' Day Out#2


Salam

Seperti yang telah aku janjikan… Aku update juga. This entry is gonna be about my trip to Taiping last Friday. It was a hell fun experience. Cox, it was my third time in Perak.. What a loser. So..


Kudapkudap di dalam kereta


Too bad, Im not gonna put too much pictures cox I’d rather write than telling you guys how a pic can tell you thousand words. Pfft!

So, perjalanan makan angin ni adalah tidak dijangka okay.. Trip ke Taiping Perak…Taiping kot! Selama dok dekat Sp ni.. Tak pernah pergi jauh lagi selain dari Penang. Taiping babe! Taiping! Writing this actually making me nervous. XD Kira dalam paleotak aku dah aimed dah nak pi ZOO TAIPING. All time favourite. Memang sape sape pi Taiping takkan miss la kan pergi sini. Ohhh.. Sorga..

So.. Setibanya di Taiping, tempat pertama yang disinggahi ialah Pusat Pokok Bakau Sepetang ape entah. Kira kawasan yang tanam and pulih all those mangroves trees yang kauorang buat arang makan barbeque tu. Takde yang menarik la kecuali dapat ilmu yang sangat berguna tentang pembuatan arang dan juga cara penanaman pokok bakau. Lama gak kami kat sini.. (too bad, the pics are not with me)


Lepas jadi ahli biodiversity semua, all the girls pergi la ke Kedai Mak Jah which people crave for its infamous Mee Udang. Sekali aku beli yang special adalah rm11 gitu. Hemm. Dapat la tujuh ekoq udang beso. (no pic with me) Tapi bagi aku.. Tak de la bes. Tak bes pun. Takde rase nak crave crave ke ape ke. Memang takde.. Lainlah, tomyam tasnim. Eh… So.. Kira makan ni pon halal lah… Nak nak kira cukupkan syarat makan MEE UDANG yang pernah masok TV dan suratkhabar.


Jom ke MakJah!


Muka sorang sorang tunggu menu #1

Muka sorang sorang tunggu menu #2


Lepas makan… Kami singgah ke pekan mau cari motel. Pusing punye pusing. Ya Allah… Tak jumpa. Kami tak nak hotel cox it would be damn exorbitant kan kan untuk kami yang memang mengharapkan student rate la (kira destinasi bajet) ahaha.. Last last terjumpa la The View Motel. Satu malam rm72. Alhamdulillah.. Katil dua bijik. Ada ekon, ada Tv, dapat duo towels pinjam. Alhamdulillah. Haha. Solat solat semua, terus pi sambung trip ke ZOO TAIPING! Yaehoooo.Domoo Chua (bajet korea sikit)


Gile.. Pi zoo, sangat bess okay. Harga tiket rm12 takde la mahal sangat. Ambek gambar semua dengan patong patong menatang semua dekat lobi zoo (pics are not with me). Maka, bermula lah pengembaran Dora setelah menyerahkan tiket di kaunter masok. Manyak la menatang yang tak pernah jumpe depan depan. Macam contoh, kancil.. Heuheu. Rasa nak gelak je sebut kancil. Sebab zaman kecik kecik bace dalam buku@tengok katon sahaja. Maka, apabila tengok kat depan rase macam, “wahhh bijak nye kancil”. Hahaha.. (gambar gambar, akan di upload)


Buaya hidup yang disangka patung display



Burung hantu bubu yang comel amat (rasa nak culik buat pet)



Cute kami ke cute bear.. ?


Lepas pi zoo… Pergi Kuala Gula (tah nape name nye gula) sebab ada orang mengidam nak makan ikan bakar dan soft shell crab (name tak boleh blah).. Pergi makan dekat restoren terapong. Rasa seriau pon ade bile teroleng oleng restoren dipukul ombak (ayat puitisss) sebab terus teringat tsunami.. Haha..


Pari pari bakar... Hangit

Harga makanan malam tu, aku bedal, total RM18… Waahaha.. nangis. Kualiti makanan.. so so.. Ok la.. Tak mengidam.. Tapi masa cubit kawan aku punye ketam kulit lembut tu, agak sedap la, tapi sejok je kuah semua masa anto kat meja. Kompius aku. Masak ke tak masak ni ketam ni.. Yang bes nye pari bakar la… Rm8 sekeping. Okay la. Yang takbes nye. Banyak part hangit… Pahittt tuii..

Nak balik ke motel, sesat berkali kali. Huahuah…. Ade pulak kawan pulak buat cerita terhijab semua.. Kira tak Nampak jalan nak pi motel, sebab rata rata tak cakap dekat family nak pi Taiping. Sioot kan. Dekat sejam wacakaplu… Lama kot nak sesat. Akhirnya tanye unkel Chinese, akhirnya jumpa… Alhamdulillah. So.. Malam tu, berlima tido rapat rapat atas katil yang dicantum… So cute. Hahaha. Aku rase la.



Kepala angsa kami.. White swan


Triple T


Muka ceria, kaki seksa (pasukan angsa)


Pasukan sampan


Pasukan sampan rampas angsa


Pagi esoknye.. Sebelum balik ke SPetani semula, naik la angsa-kayoh-sendiri dekat Tasik Taiping tu. Memang exercise habis habisan.. Siap bertukar lagi nak sampan.. Nasib tak jatoh tasik.. Tu memang da… Yang tak nasib lagi, nasib tak kena bayar compound sebab rela buat aksi daredevil semata mata nak bagi kawan chance naik angsa-kayoh-sendiri dan kite pulak kayoh sampan (tukar transport) (-_-“).. Lepas berpeluh semua… Bertolakla balik ke SPetani… End story..



Dari lensa kamera penulis (cheh)

Haha.. Gambar akan diupload kemudian


At last (Part 4)






Salam


Keukeukeu... Omey omey

At last.. (seperti sebelum sebelumnya, entry berunsur 'At last' ni adalah entry yang menggambarkan kegembiraan owner blog. (kompilasi kegembiraan tuan punye blog (-_-") -- 1 | 2 |3 So kali ni tuan punye blog gembira sangat sebab ... esaimen bertulis semua da siap diantar. Ye la.. Tak stress macam mane tuan punye blog.. Hari kena anto esaimen tido pukul 4.. Hari sebelum kena anta esaimen tido pukul 11. Haha. Nampak sangat tuan blog buat keje last minute. Ape ape pun. Alhamdulillah. Semua da siap. Cume tinggal kena buat portfolio satu dua.. Gitu la.. (exam 3 minggu lagi sape nak jawab??)

So far.. Benda yang aku rajin sangat buat sampai dok teringat ingat ialah dok main Life Quest 2. Adoi. It's juz too similar to The Sims which I used to play. Yang bezanya, LQ2 ni lebih cepat and juz dalam 2 dimension.. Beza sangat la dengan The Sims yang dalam 3D.. Aku da stop kot main The Sims. Lame. Tak pecaya pulak, game yang aku dok main sampai addicted tu boleh je aku stop senang senang. Agak agak... Kalau aku smoke, senang tak nak berenti? *eh.. Ini cuma ilusi. Aku tak berniat langsung pun nak merokok. Buang duit*


Okay.. Lepas itu.. Nak cerita.. Kisah aku pi taiping. There are so many to tell. Juz dont know how to write em je dalam satu entry. Nak buat entries, pasal satu benda... It's juz not me. So... Tengok la macam mana. Hehe..

So.. Aku cadang nak update 4 entries ari ni. Haha. Kalau ade orang bace.. Muntah pun muntah la.. Bio le.. Nak kasi semua dendam rindu terurai... Sape nak soh singgah.. Drop la LINK ande... Eh..

Wednesday, April 25, 2012

...


I am still BUSY!!! (T-T)y

buat peace dalam keadaan nangis

Wednesday, April 18, 2012

Never ending busy-ness


Malam ni..Gonna bersengkang mate.. Need to submit esemen tomorrow. Ni la padah tak wat awal awal. Kawan-kawan. Pesanan ikhlas penaja. Jangan la menangguh keje. Nanti yang seksa, hampo jugak. Den ni da merase.

Amboi!

Esok, saya lawat sape sape yang da tinggalkan link. Arigatou! And sumimasen! =)

Wordless Wednesday #8










Tuesday, April 17, 2012

Suami Yang Ku Benci





Aku benci kau..

Kau ni memang takde mase depan!

Keje pon jual beger.
Ape ingat bes sangat ke chis beger kau??

Ewah.. Dialog rekaan nampak? Heheh. Ni sebenarnye novel. Dekat seminggu gak dok hadap novel ni. Tsk.. Lame pulak nak abiskan novel ni.. Ade berpuluh puluh pages more to go.. Arghhh~ Bukannya banyak pon. Saje ngelat. Haha

Tajuk tak boleh belah langsung kan? Hua hua.. Masa beli buku ni pon aku dok asik gelak gak ngan kawan-kawan sebab tajok semato mato. Tapi alhamdulillah. Okay la cite dia. Aku pon ade gak tergelak sorang sorang.

Nama nama watak sangat lawa..

Inspirations tuuuu.. Nak letak nama anak seksok.. Cheh..

Hero: Uwais Akasyah.. Amboi.. Tak menahan. Kan kan kan??

Heroin: Hannah Maryam. Emm. Molek la sangat. Aku syak heroin.. mix blooded ke ape.. Takde pon. Name je eksen nak matsalleh gituew..

Nama name lain:

Fawwaz Aiman, Putera Baihaqi, Hannah Masture, Batrisya Suffiyyah.. Tsk... Very the vogue.

Senang citer. Recommend beli novel ni.. Pasti puas ati!

Hehehe. Yang novel blogger Aliesha Kirana pon bes. Yang Love You Mr. Arrogant!! Awwwww.. Sweet ngat ngat! Lepas bace novel AK terus beli novel latest ni la.. Boring takde menda nak bace. Eh boleh kau? Yang ni pon recommended untuk dibeli! *Jari sedang buat simbol Thumbs up*

So... Nak rest mate jap. Sape nak soh singgah drop le link. Heuheu.. =)




Semangat

Ku seru kau
Meh la semangat dekat dekat sikit..


Ya Allah.. Jauhkanlah aku dari bisikan syaitan yang direjam. Dan penyakit kemalasan!!


Fighting!!!!

Monday, April 16, 2012

Approving





[Salam]

Thanks pada sapa sapa yang singgah.. I have fulfilled my promise. Kannn



So.. At last.. dari entry ini, akhirnya aku telah membuat keputusan untuk mengaprove friend request dari anak murid ku. Setelah berfikir berkali kali. Sedangkan Cikgu sekolah dulu yang add aku pon aku tak approve, (-_-")

Untuk kali ini, aku approve.

Bukan ape, I think I should be more discreet memandangkan, aku sendiri bukanlah aktif sangat bersosial. Sedangkan blog pun, takde orang tahu (except my sis).. Malu weh malu.
InsyaALLAH..

Hanya beberapa request je yang aku approve. Yang lain still bo layan. Hahaha.. **aku bukan suka ngat approve sesiapa tak kenal** Mana tahu ade stalker terhebat dok stalk aku. Ehh.. Perasan je kau ni.

So.. Dear anak murids (if you are reading this, in case; cox I put my blog link at my profile info)

Jangan la ampa

  1. Rasa cikgu gedik kalau cikgu letak/ share video sal artis korea/ Justin Bieber ke ape ape ke. Cikgu bukan nak menyeru korang jadi addicted ngan depa ni..
  2. Rasa cikgu childish sebab letak gambar baby/ katon/ hello kitty/ elmo ke barbie ke as Profile picture sebab cikgu taknak la over expose kan diri cikgu yang serba popular ni. Ehhh... Melampau kau... Ewah.
  3. Rasa cikgu syok sendiri apabila post status berbunyi emo ke gedik ke (ni InsyaALLAH takde)
  4. Rasa menyampah pulak kalau cikgu tak layan komen ampa ke, post ampe ke (kalau ada.. Hahah) sebab cikgu pon jejarang je bukak FB.

Cukup dah.. Agak nye la.. Tq.

Breakfast #2



[salam]

(perisa grape je tinggal. Yang green apple, sudah lama dihirup.. Sandewich sudah masok perot.. Yumms)

Hari ini kitew breakfast ngan dua keping roti yang ditangkup untuk menjadi sandewich.. Pastu sebotol dua botol VITAGEN! Heee. Jangan risau kawan-kawan. Saya tidak bertukar kepada addict. Dua botol tu.. Bagus... bagus for digestion.. oh paham paham la.. Kawan-kawan. Bukan nak eksen ngan semua orang beli dua botol perise grape and green apple. Eh.. Nak tunjuk kitew banyak duit ke ape... (vitagen HANYA rm 1 for each bottle)

Pastu dalam ati nak beli... Kek moist.. Emmm.. Pikir kite memang ade duit. Tapi sebab kan on diet.. Maka, nak cari sharing partner tak dapat.. Jadi kansel.. Ohahahah.. Napsuuuuuuuu semato... Lagi pon.... Em... Nak ngaku malu... Kita break promise ngan diri kite.... Kita hantam kehepsi semalam.. Waaaaa.. Nak nangis.. hahahah.. !!!!

Soo.. Kena tahan napsuuu.. (napsu membutoooooo sepanjang maso)... So diharap hari ini... Dapat la ku tahan diri dari.. Ceh.. Tetiba rasa macam werewolf pulak... Takot tak dapat kawal diri gitueww...

K... Thanksbye .. Sape nak soh lawat blog dia.. Drop la komen link (if anyone does want that..... ) Oh well!

(entry menggunakan kata ganti nama diri-mengadewww)

Sunday, April 15, 2012

Stalker






Memandangkan program diet secara strict sudah bermula kembali, (alhamdulillah berjaya skip nasi hari ini), maka aku telah menjadi STALKER terhebat abad ini dengan menyetalk mana-mana blog yang punye label (food, food review dan etc). Haha... Meleleh ayaq lioq. Bergelodak napsu. Semua ada. Well.. It is one way. Im curbing my serious appetite towards food.. -_-".

So… No more:

(Nama produk dirahsiakan)

1) Tuti peruti

2) Kehepsi

3) Mekdi

4) Mekfeleri

5) Tomeyam

Ohhh.. At least once a week can maaaa.. Ye ehh… Dasarrrrr!! Stop spoiling yourself okay!

Yuk Solat Isyak!



Saturday, April 14, 2012

11042012



[salam]

Okay I know this is so lame.

Everyone's still talking about the earthquake, the minor quake we felt the other day.

I felt it too.

And one word...came into my mind...

SUBHANALLAH..

Allah has given me chance to feel the greatness of one of His creations. People may think I am crazy, but that's the truth.

Subhanallah. Untuk merasa keindahan gegaran itu, dalam rasa takot dan gerun terselit rasa kagum. Subhanallah.. Ya ALLAH, besar sungguh kekuasaan mu itu. Sungguh. Sebagai hamba yang hina, rasa sungguh bersyukur, Alhamdulillah, diberi peluang untuk sama-sama merasa sedikit kesakitan saudara di Sumatera.

Ya ALLAH, masih terasa-rasa lagi gegaran, baby quakes sewaktu sedang melukis mural di SKTikamBatu (tugas guru praktikum). Dan pada memula rase gegaran, ku ingat hanya ilusi semata-mata. Namun sempat jua ku praktikkan ilmu keselamatan diri untuk mangsa earthquake. **Thanks to Discovery and History Channels**

Sungguh.. Patot la dari pagi, stray cats inside the school were meowing non stop. Memberi amaran ke ape entah. Namun. Sekali lagi. Rasa bersyukur. Alhamdulillah ALLAH. Masih memberikan aku nyawa untuk aku bertaubat. Sedikit gegaran, aku sudah begini takut. Apatah lagi berskala-skala ritcher.

Apa-ape pun. This is soo gonna be my greatest memory in 2012. Alhamdulillah.. Thank you ALLAH.

Moga Allah merahmati kita dengan Hidayah dan RahmatNya.. Semoga jika sudah Qada dan Qadar, moga kita tergolong dalam golongan yang mencintai, bertaqwa kepada Allah serta merindui, mendapat syafaat Rasululllah disana.. Selagi ada masa, ayuh kita melaksanakan tanggungjawab kita, serta ikhlas dengan rasa cinta kita kepada Ilahi.. (COPIED)



Monday, April 9, 2012

Cry



Hari ini... Aku nangis sebab the bebudaks.. Oh... You all.... are real..........................................bad!!!

Friday, April 6, 2012

Pen Merah



[Salam]

Nak jadi cikgu bukan senang. Ade je masa terluang. (alang-alang tunggu waktu Isyak), terus amek pen merah tick-tick-cross-cross buku tulis anak murid. Kuikui. (tangan tu macam da ade SUPER POWER)



Ni buku yang dah siap dicheck in a day. Fuuuh. It’s tiresome.. Walaupun masa menanda buku the bebudaks, feeling eksyen tu ade. Like:

Tengok la aku… Menanda buku… (eh, sooo pantun)..

Tapi boring weh boring. Ingat bes ke. It’s like reading something over and over again! Habis je menanda buku, tanda lagi kertas ujian. Ohem giee.





Heeee.. Alhamdulillah la.. Em.. Bebudak ni ada la salah lagi.. Tapi takde la yang markah nye rendah bawah 5/20 gitu. Paling tinggi 18/20. Hahaha.. Comel kau Wadhihah..




Tips Menanda Buku yang Sukses:


1) Slipkan NOTA CINTA BUAT BEBUDAKS. Compem depa like.


2) Letak la cop cop yang comels/ simply drawing scribbled stars for them.



p/s:Sooo.. Good nite. Sleep well.



5 hari



Fuuuh! The end of the week! Again!


So, five more days left! Sungguh dalam hati rasa tak sabar. Tapi dalam tak sabar tu ada rase sayang. Auuww..

Hee. Mengajar bebudaks kelas 5 Taat seramai 20 orang ni, bukan senang. Banyak kisah masin manis masam.

Antaranya:

1) Murid nangis bile tak paham aku ngajar. (sorry, saya cikgu noobie. Ke ampo takot cikgu jegil mate?)

2) Sebab susah nak kawal, menyebabkan aku terjerit-jerit dalam bilik darjah. " Jamil Jamil! Tengok sini!" "Iqmal! Tengok!!" "Eh, Mariam, Elmuna buat ke tak worksheet?" Sekaligus dicop mengajar tanpa ada profesionaliti haha. Kerana ter-emo di dalam kelas.

3) Menyamakan anak murid ku dengan lembu (ni untuk yang pemalas dan nakal) Bukan samakan pun. Juz nak penerapan nilai dalam kata pepatah:

Lembu (supposed to be unta) ni boleh ditarik ke kelopak air. Tapi nak dipaksa minum air tu, tak boleh.

4)Tercrack suara time mangajar. Tu memang banyak kali. Lelebih lagi la terpercik ayaq lioq. Tapi depa cakap, ayaq lioq cikgu kalau kena dekat muka, boleh dapat A+ untuk subjek tu.. (aku tak tahu ni fakta ke auta). So memurids sila tadah muka anda. Kuikui.

5) Tersasul berdialek kelate .Eg. Kure, bakpo, tokse, buleh,betih, dan etc-etc-never ending etcs dan kemudian bahasa ku di ajok dengan heartless oleh bebudaks!

6) Disindir oleh budak apabila tidak menepati janji. This totally makes me realize how important is to work on it after you promise them on something.

7) Mase buat test, TEST okay, mai ramai-ramai tanye aku cara nak selesaikan. Bebudaks!!! Ni test okay!!! Bukan latihan.. (ape ape pun aku layankan je)

8) Di-kasi sound oleh murid sebagai seorang guru heartless gara-gara tidak mahu membantu sekor kucing jatoh dari bumbung. Tsk.

9) Diberi surat mintak maap oleh budaks. Heeuheeuheuu.. Size surat punye panjang... Isi surat punye secipot... Ape apelah..

10) Paling sadis. Diberi penghargaan sebab nakkan aku untuk mengajo matematiks lagi dekat kelas depa sebab tempoh praktikum dah nak habis. They appreciate me and this makes me wanna cry *tears*. Tengskiyu anak anak semua. You all made my day.

Setakat 15 hari ini lah 10 incredible things reminding me of them.



Wednesday, April 4, 2012







Alhamdulillah. Dapat juga baucer buku RM200. Hehehe. Dah langsai 50 hinggit. Juz tunggu mase je nak abis kan lagi RM150. Ececeh. Macam duit lak ye nak jimat-jimat. Dengan RM50, aku beli novel sebijik and the rest, stationeries. Aku tak tahu la ape benda yang aku beli sampai makan dekat 40++ untuk stationeries sahajo.

Ps Kan bes kalau laaaa baucer ni le wat beli tutiperuti. Yum..

So story of the day. Aku mangajar dengan keadaan letih. Niat nak wujudkan suasana kelas yang mesra seiring dengan konsep dan tema pendidikan, “Sekolah Penyayang; Guru sayang murid” di kelas aku memang tak jalan. Heuheu. Ni gelak nangis ye**

Mengajar lagi ari ni, and akibat kuat sangat menempik macam Jane, (bini tarzan), pedih sungguh kerongkong guwe. Hee. Jika dipikir-pikir balik, ni baru sebulan je praktikum.. Belom setahun. Kalau setahun, mahu ulser memanjang je kerongkong guwe.

I am working super hard. Hitam buku perancangan pengajaran harian guwe. Hari hari mahu tulis, maa.

KESIMPULANNYA:

Masok maktab bukan senang OK. One needs to have his/her faith. Now, I doubt about being a teacher. Will I succeed? Will I 'survive' with the kids? etc???


Entry Best!