Sunday, October 19, 2014

Tips lepasan ijazah perguruan

Kepada adik adik yang baru je habis bentang ViVa korang, congrats!! Okay, pat your own shoulder and say, I made this far. Sambil kembang kuncop jalan lalu hotspot tengok junior junior yang masih panjang perjalanan depa nak abiskan zaman maktab.

Akak dulu pon pernah merase gilang gemilang emosi habis viva. Segala penat lelah mengcopy paste quotes, mengerah tenaga dan minda membina ayat esei kebabom memalam bute akhirnya berbaloi.

Apetah lagi abis je korang viva, korang dah stat neves balik. Neves dengan ivspp pulak tu.. exam yang dekat tu ampe takde risau sangat pukak.. Percayalah. Dont chu ever think, iv spp adalah kali terakhir korang akan rase neves

Akak ni walopon dah masok alam kerjaya, dengar je ppd nak datang sekolah hampir rebah menyadung bumi sebab kaki tersangkut dekat wayar extension gigilnye takot ppd mai hahaha.. #TrueStory

Okay akak nak bagitahu. Sebelum iv tu, insyaallah korang akan dapat jugak cuma akak nak pastikan korang study la sikit.. kawan akak yang gagap gagap takleh jawab iv pon lulus. Siap mengajo dah. P3 lagi tu. Kihkih.. Cuma korang kena ada skill kelentong. Dah akak cakap.macam tu, korang jangan la pulak mai lenggang kangkung jumpe penemuramah, kira kompem lulus.. aih jangan..

Kena ada ilmu sikit.. supaya orang nampok ampo ni golongan terpelajar. Jangan orang tanya kssr tu stands for what pon ampo tak leh jawab. Haa.. selain ilmu tu korang jugak patut dari sekarang asah kemahiran menggoreng. Orang cakap goreng biar berapi. Haaa gitu. Tambah sikit serbuk sedapsedapmaggiecukuprase, insyaallah interviewer korang akan terpukau dah secara tak langsung peluang korang nak jadi insan terpilih tinggi.

Pendek kata. Jangan risau sangat. Insyaallah ada rezeki la.

posted from Bloggeroid

1 comment:

Sya Zu said...

hahaha...
yeah..till now i pon nebes bilo dgr ppd nk datang observe..
lebiu cik qimbum
xoxo,
cik piqa cantik

Entry Best!