Thursday, January 23, 2014

Hyorin (Sistar) - Hello, Goodbye (My Love from the Star OST)



Oh goshh!!! I've been loving Hyorin's husky voice. So much goodness from it. The previous project she sang for OST is for The Master's Sun drama-(Make Me Go Crazy/ Crazy Love). That one, got me sick-love for weeks! The latest one here is just daebak! Love her voice, love the drama. What's more to ask?



The drama poster-My Love from The Star
Enjoy!!!

I found this MV from Youtube, complete with romanization and translation! But just being nice, putting here also the lyric of this song cox I know how much you wanna have your 'moment' singing session. XP







Romanization

Uyeonhi naege dagawa
Gamssa anajugo
Seoro meonghani baraboda
Geonnaen mal annyeong
Kkumsogeseoman seuchyeogatdeon
Jigeum neon nae ape

Sarangi wanneunde
Geudaen tteonandae
Gidaryeonneunde
Deo bol suga eopdae
Neul babocheoreom
Heureuneun nunmuri malhae
Annyeong ijen good bye

Hello hello hello
Hello hello

Dasi mannal ttaen naega meonjeo
Gwaenchanha annyeong

Kkumeseorado majuchilkka
Du nuneul gamayo

Sarangi wanneunde
Geudaen tteonandae
Gidaryeonneunde
Deo bol suga eopdae
Neul babocheoreom
Heureuneun nunmuri malhae
Annyeong ijen good bye

Sigani seodulleo
Neol naegero deryeowajugil
Dan hanbeonman malhaejugil
Mideojiji annneun iyagireul

Eodi inneunji
Naemam aneunji
Bogo sipeunde
(Dasin bol su eomneun gose)
Bam haneure sorichyeo annyeong

Sarangi wanneunde
Geudaen tteonandae
Gidaryeonneunde
Deo bol suga eopdae
Neul babocheoreom
Heureuneun nunmuri malhae
Annyeong ijen good bye

Hello hello hello
Hello hello



Translation

You came to me by coincidence and embraced me
And as we blankly stared at each other, you said goodbye
You only passed through in my dreams
But now you’re in front of me
Love has come
But you say you’re leaving
I waited for you
But you say I can’t see you anymore
Always like a fool
The flowing tears tell me
Goodbye now, goodbye
Hello Hello Hello
Hello Hello
When we meet again, I’ll be the first to say
I’m alright, hello
Will I see you at least in my dreams?
I close my eyes
Love has come
But you say you’re leaving
I waited for you
But you say I can’t see you anymore
Always like a fool
The flowing tears tell me
Goodbye now, goodbye
I hope time hurries up
And brings you to me
I hope you will tell me just once
Things that are unbelievable
Where are you?
Do you know my heart?
I miss you
(In a place I can’t ever see you again)
I shout to the night sky, hello
Love has come
But you say you’re leaving
I waited for you
But you say I can’t see you anymore
Always like a fool
The flowing tears tell me
Goodbye now, goodbye
Hello Hello Hello
Hello Hello
You Who Came From The Stars



CC: KASHIGASA for the complete lyrics =)

Wednesday, January 22, 2014

Handphone GiveAway by Syuhada1981.com



Hehe.. Semalam sibuk menjoinkan diri dengan bloglist/blogwalking segmen. Alang alang dah terlebih rajin, marilah menjoinkan diri dengan GA (Giveaway) plak...



Hadiah menarik sangat-sangat! Jom join. Tak rugi pon kan?


Klik untuk mengetahui syarat-syarat penyertaan!


Closing date:   31hb Januari 2014


Senarai Hadiah

Top Referral

Louis Vuitton atau Gucci Handphone (bernilai RM450.00 setiap satu)  + RM 50.00 x 4 pemenang




Random

Solat Perfume (RM50.00 setiap satu) x 6 pemenang




Good luck, everyone!






Tuesday, January 21, 2014

SEGMEN: Bloglist 2014 by Kiera Rashid



Tsk.. Tak tahulah macam mana. Tarikh tutup hari ini... Aku pandai pandai pos kan. Moga tuan tanah berbesar hati menerima lagi entry aku ini. *Peace!*


Sila klik pada gambar!



Segmen : Bloglist dan blogwalking by Miss Fairytale



Boringnya.. Aku esok pagi awal awal lagi nak ke bank mau urusin hal dividen. So.. Sepatutnya tido awal tapi mata pulak tak mau terpejam gara gara tido petang yang masyok petang tadi. Tsk..



So, alang alang terserempak dengan entry ini, jom lah kawan kawan join segmen ni, boleh juga berkenal kenalan kan?


Klik pada gambar!

Closing date: 4th of Feb. 2014

Saturday, January 18, 2014

Where to download The Sims 3 and all its expansions?


#corrected! Bunch of thanks to Mr Anon *blushed* my mistake!

I am an avid gamer of the Sims Series .I have tried all of Sims Series for the past 6 years of my life. From The Sims to The Sims 2  and finally, The Sims 3. I know, i know this is something I shouldn't brag off. What's so great about having to play this simulation game for six years long? Nerd........ not!



So, it's 2014, babeyh!



Many simmers already know that this year, the latest addition to the Sims Series which is The Sims 4's gonna hit the market! Maybe in March/ April? I just cannot wait for it!! Might as well change to using PC for better graphic, i guess!



Yesterday I just got the final expansion for The Sims 3 series which is Into The Future. I don't know whether it's great or not cox I haven't installed it yet. #sorrynotsorry. But, looking at the reviews I found on the net, some said it's different from the other expansions. Need...to... try...playing... first... *zombie face*





What's more interesting is that i downloaded the game for free! Hell yeah! Why pay for something when you can get it for Freeeyyhhh! I ve been searching for good websites that provide the complete set of The Sims 3 expansions and luckily I have found one. It's so much easier compared to the other sites where they state we can get the game for free but you actually need to spend money on it. (#^#) It's just so frustrating when you are so close to playing and somehow they asked you to complete surveys which's gonna end up you receiving paid sms on ur phone. 

Games4theWorld is the best ever!! (click)

They provide you the complete set of Sims 3 expansions for freeyh!!! (excited 4th grader, heee) 





Im showing you guys the babies.

Just remember, you only can GET THESE by using TORRENT. So, download your torrent first before DOWNLOADING the games!


Good luck!

Thursday, January 16, 2014

MYCIN T-TREE ~Produk Murah dan Berkesan untuk Jerawat



Assalamualaikum readers, memandangkan Nuffnang dah bagi BE untuk blog ni, maka harus aku merajinkan diri menulis satu pos. Ye la, post terakhir pon beberapa hari lepas kan. Bile la agaknya nak rajin macam dulu dulu? Hummmm.. (-_^)"

Okay kali ni aku nak share satu produk murah yang aku dulu dulu pon meragui keberkesanannya dalam merawat jerawat namun, terbukti berkesan!

Dulu bermula zaman sekolah menengah sehinggalah aku masuk maktab, masalah jerawat memang salah satu masalah yang sangat sangat membuatkan aku lost kompiden. Bentuk badan 'comel' tak pa lagi kan. Tapi bab acne ni, Ya Allah, down sangat lebih lebih lagi kalau kau berada dalam bidang profession yang memerlukan kau berinteraksi dengan orang ramai. Lebih lebih lagi, aku bukanlah seorang gadis yang bermakeup. Berbeza ngan kawan kawan aku yang lain. Walaopon jerawat banyak, mereka bijak mengkoverkan jerawat dengan lapisan tebal foundation dan krim bb/cc yang membuatkan wajah mereka flawless gitueeee.

Sewaktu zaman kena praktikum dekat sekolah, memang masa tu, jerawat tu ibarat meluaskan jajahan dengan jayanya di atas muka aku ni. Dekat dahi bertimbun, dekat pipi sekelompok. Ya Allah, sampai hobi sampingan adalah memicit jerawat (kalau geli, toksah baca). Habis picit pula, parut pulak tinggal. Hitam hitam dekat pipi + dahi. Tsk. Apalahhh.. Sampai banyak kejadian, dekat sekolah budak budak sekolah mengejek akuuu!!! Cakap aku banyak jerawat. Ohmaigad. Gile kau stress kan.. Tsk. Down down.

Sampai lah aku terima tips daripada sis aku tentang produk Mycin T Tree ni. Beliau telah bermurah hati membelikan aku sebotol mycin ni dari farmasi berdekatan. Masyaallah. Mula mula pakai, kuat baunye. Kira, kalau kau sapu mycin dekat muka, bau tu kalau kau hirup nafas dengan mulut terbuka, kau dapat rasa pahitnya dekat lidah kau. Jangan risau, hanya bau sahaja. Mycin ni, dalam bentuk liquid. Proses pemakaiannya hanya la mendab kan sahaja (menepuk nepuk sahaja permukaan span pada botol) dekat permukaan muka kau. 



Produk:


(Boleh didapati dalam bentuk gel/ liquid)

Function:

Merawat jerawat sekaligus menghilangkan parut jerawat.


How to purchase:

Bolej didapati di mana-mana farmasi berdekatan. Tanya dekat kaunter farmasi sebab produk ni macam controlled produk gitu.

Price: 

RM 28++


Namun, harus diingatkan, kalau terdapat luka pada jerawat/ muka, elakkan pemakaian mycin kerna kesannya adalah KESAKITAN SELAMA 5 SAAT pada kawasan tersebut. Hehehe. So far, kulit aku ni jenis yang tak berlopak lopak. So, selepas pemakaian mycin, kulit muka ibarat tak pernah naik jerawat lah. Alhamdulillah.


BEFORE:Ni masa ni teruk la. parut hitam semua ada. Jerawat naik non stop. Stress. 

(Si tudung hitam. Ni masa celerate bday saya tahun 2012 kot. Thank you gegels *edit pon still nampak kannnn)




AFTER:

Masa iftar tahun lepas. (no edit. Make up pon takda. Hehehe.. Miss you gerls. )


Tapi, mungkin kesan berbeza ngan individu. Adik aku pakai pon, muka jadi dry gile sampai kena stop. So, bagi aku kalau dry kena pakai mosturizer la kan nak lembap balik. So far aku tak pernah rasa kering. I guess different people will react differently to different product. So, tak salah mencuba. Mana tahu berkesan kan..



Heee... Semoga tips ini dapat membantu adik adik yang tengah hormonal gila naik acne. Insyaallah. Nanti lepas pakai mana tahu orang akan ingat kita baru terai produk collagen (*pengalaman sebenar*) mihmih.



Friday, January 10, 2014

Tips Menghadapi Temuduga SPP (DG41)



Assalamualaikum.

Rata-rata guru pelatih lepasan Institut Pendidikan Guru merasakan, time nak kena panggil temuduga untuk jawatan Pegawai Pendidikan Siswazah DG41 lah yang paling mencemaskan. Betul tak?





Aku punye pengalaman, lima hari lagi tarikh ditemuduga baru list nama diupdate dekat laman web SPP. Ya ALLAH, mana den tak terkojut habaq hang! Baju, tudung, kasut, hand bag (ni memang khas untuk calon calon perempuan sebab aku pon sama, hehe) blazer, sijil dan lain-lain nak kena sediakan. Tsk. Banyak proses yang  harus dilalui untuk tempoh waktu yang singkat.

So, perkara pertama yang harus kau buat sebaik sahaja mendapat perkhabaran masam masam manis kena panggil IV, adalah redha dan percaya bahawa rezeki kau nak mendapat pekerjaan semakin hampir. Pendek kata, tarikh nafas, dan hembus kelegaan. Aaaahhh.. Ucapkan kata-kata positif dan yang paling penting sekali bersyukur la dengan Ya Maha Esa yang Maha Mendengar doa kau siang malam nak jadi cikgu tak nak menganggur kannn?



Proses normal yang harus dilalui....


Pertama sekali adalah isi JobsMalaysia. Kalau ikut perkiraan IPG aku, JobsMalaysia diisi sebaik sahaja nama dipanggil untuk ditemuduga *jadi perkara ini mungkin berbeza mengikut IPG*

Selepas itu, proses penting adalah melengkapkan segala dokumen dokumen yang penting dan mendapatkan pengesahan. Dokumen penting merangkumi perkara dibawah dan proses penyediaannya mengikut pengalaman aku (akan diberi senarai semak di laman SPP):

Letak mengikut susunan dalam buku sijil:

  1. IC (ye ic original dan kena buat copy)
  2. Surat lahir (mesti ada, kalau dah terhilang ke, ape ke, cepat cepat buat salinan baru di JPN berdekatan.
  3. Sijil SPM (sila dapatkan di sekolah menengah terakhir dimana anda menduduki SPM. Rata-rata kita 'lupe' nak ambil sijil SPM (kes istimewa). Aku sendiri pon, tahun akhir dekat IPG, baru terhegeh hegeh pergi ambil sebab kena isi borang posting kan)
  4. Slip SPM (optional)
  5. Surat pengakuan tamat kursus (ni kalau dah grad, memang tak payah, tapi pada yang belum konvo lagi memang kena ada ni. *Minta dekat HEP ipg masing masing.
  6. Transkripsi ujian setiap sem (lapan sem/ kalau terawal panggilan temuduga 7 sem pun dah mencukupi. (yang ni memandangkan setiap IPG dah guna sistem ITEMS memang salinan keputusan tersusun atur mudah nak dicapai daripada laman ITEMS ipg masing2)
  7. Cetak surat pengiktirafan kelayakan daripada laman jpa.gov.my
  8. Akhir sekali, sertakan sijil sijil aktif anda pembabitan anda di IPG dan sewaktu dengannya/ *sijil koku dari tingkatan 4 ke atas*
  9. Sila buat salinan item *1 hingga 8* sekurang-kurangnya 2 salinan. (pihak IV hanya akan ambil satu sahaja. Tapi, hey lebih baik berwaspada kaaannnn) 
  10. Dapatkan pengesahan penjawat awam (contohnya, PK HEM di mana-mana sekolah (Sek Ren/ Sek Men pon buley) berdekatan anda. Tak semestinya GB je)
  11. Susun item original di dalam display book anda (buku sijil yang ada kertas clear tu)
  12. Susun item copy anda di dalam sebuah fail biasa. Mengikut susunan display book original.
Fuuh, bahagian teknikal sudah selesai. Alhamdulillah..

Seterusnya adalah proses mental. Pada tahap ni, kau berdoalah supaya mental dan jiwa kau bersedia nak menerima ilmu, sebab mengikut pengalaman aku lah, lepas tamat pengajian ni, rasa malas tu bermaharajalela sehinggakan nak pegang pen pun rasa malas. Tsk.

So disini aku nak share kan bahan bacaan yang buleh kau baca sebagai persediaan menghadapi panel. * klik dan download*





Baca la jugak topik penting dalam bidang pendidikan:

-11 anjakan
-Wawasan 2020
-NKRA dan lain-lain

Serta isu isu semasa seperti pemotongan subsidi ke, demo/ perhimpunan haram dalam kalangan pelajar (yang penting jawapan kau orang mestilah menyokong kerajaan, jangan pulak kau rasa marah harga gula naik, kau hentam kerajaan depan panel. Sooo..... paham paham lah)


Akhir sekali adalah daripada segi penampilan diri

Photo
gambar hiasan

Untuk calon guru lelaki, pakaian adalah diharamkan sekiranya tidak tucked in. Kira pakaian formal yang mesti dituck in. Baju batik ke (walaupun kau ditakdirkan ditemuduga pada hari Khamis), baju jenis ala-ala nasyid raihan sama sekali tidak dibenarkan! No no no!. Baju berlengan pendek juga!! 

Untuk calon perempuan, simple sahaja, kemas dan mantap gitu. Pendek kata, berpakaianlah seperti seorang pendidik. Jangan macam nak pergi majlis kahwin dato VVIP, dimana selendang diselempang di atas bahu, jambul halus terjojol di dahi. Tsk. Kalau dah tak boleh imagine sangat, google sahaja guna keyword *pakaian seragam guru perempuan*. Kasut adalah lebih baik sekiranya bertapak. I know, kebanyakan suka pakai flat, pump semua, tapi pakailah mengikut majlis.

Harus ada nametag.

Dan blazer pula adalah optional. Tak pakai pun takpa. Jangan ampa pikir tak pakai blazer nanti akan digagalkan. Aku tak pakai dan dah sah sekarang dapat jawatan. So, blazer tu tak menjadi faktor pun panel akan menggagalkan kau, juz be yourself and be confident. Kalau pakai blazer, panel soal jawab pon tak boleh pon takdak guna.



Akhir kata, berdoalah semoga segala urusan dipermudahkan Allah. Banyakkan berdoa and best of luck!  Have faith and BELIEVE you can do it! Insyaallah~~~

Entry Best!