Sunday, October 19, 2014

Tips lepasan ijazah perguruan

Kepada adik adik yang baru je habis bentang ViVa korang, congrats!! Okay, pat your own shoulder and say, I made this far. Sambil kembang kuncop jalan lalu hotspot tengok junior junior yang masih panjang perjalanan depa nak abiskan zaman maktab.

Akak dulu pon pernah merase gilang gemilang emosi habis viva. Segala penat lelah mengcopy paste quotes, mengerah tenaga dan minda membina ayat esei kebabom memalam bute akhirnya berbaloi.

Apetah lagi abis je korang viva, korang dah stat neves balik. Neves dengan ivspp pulak tu.. exam yang dekat tu ampe takde risau sangat pukak.. Percayalah. Dont chu ever think, iv spp adalah kali terakhir korang akan rase neves

Akak ni walopon dah masok alam kerjaya, dengar je ppd nak datang sekolah hampir rebah menyadung bumi sebab kaki tersangkut dekat wayar extension gigilnye takot ppd mai hahaha.. #TrueStory

Okay akak nak bagitahu. Sebelum iv tu, insyaallah korang akan dapat jugak cuma akak nak pastikan korang study la sikit.. kawan akak yang gagap gagap takleh jawab iv pon lulus. Siap mengajo dah. P3 lagi tu. Kihkih.. Cuma korang kena ada skill kelentong. Dah akak cakap.macam tu, korang jangan la pulak mai lenggang kangkung jumpe penemuramah, kira kompem lulus.. aih jangan..

Kena ada ilmu sikit.. supaya orang nampok ampo ni golongan terpelajar. Jangan orang tanya kssr tu stands for what pon ampo tak leh jawab. Haa.. selain ilmu tu korang jugak patut dari sekarang asah kemahiran menggoreng. Orang cakap goreng biar berapi. Haaa gitu. Tambah sikit serbuk sedapsedapmaggiecukuprase, insyaallah interviewer korang akan terpukau dah secara tak langsung peluang korang nak jadi insan terpilih tinggi.

Pendek kata. Jangan risau sangat. Insyaallah ada rezeki la.

posted from Bloggeroid

Nak pindah

Aku masuk bulan Oktober je hari tu maka rasmilah dekat 6 bulan gakla aku bekerja sebagai cikgu ni.

Walopon pedalaman 1, bukan nak cakap ape la, masalah air dekat sekolah aku ni kalau ada pedalaman 7 mungkin dah pedalaman 7 dah. Tsk..
Kau boleh bayangkan, bangun dari tido dengan harapan nak mandi-basuh baju- masak sarapan *saya dah rajin sikit sekarang* semua terpaksa cancel sebab ape, sebab air takde. Kering, kosong, ilek.

Kalau kepada non-muslims, benda tak jadi masalah. Ni kepada kitorang ni.. takkan nak apply ilmu tayammun pulak. Aduh. Aku bangun pukul 4 lagi cek air pagi pagi. Hui. Macam oficcer Indah Water dah tu. Round satu sekolah mase orang lain dok berenyam dalam selimut. Satu sekolah tak de air. I repeat. Whole school no water *english translet*

Thats why nak tak nak aku telah mintak tukar. Alang alang dah pedalaman ni, aku mintak dekat ppd, aku nak.masok pedalaman 3 terus. Kihkih. Berani kannnnnnn... tak de takde.. aku dah pikir masak masak dah...

And.. disebabkan aku agak tekanan emosi dengan hausmet yang agak aku kurang gemor.. maka permohonan tukar sekolah ni pon salah satu sebab utama. In fact, the main reason why i applied for transfer.

Semalam ppd telah masukkan nama aku dalam waitin list. Kira okelah. Nak keluar sekarang takleh sebab ppd cakap sekolah aku kurang guru matematik... aduh... kena tunggu junior datang amik tempat tahun depan terus insyaallah boleh pindah...

Juniors Maths cepat sikit. Im waitin 4 u guys!!!

posted from Bloggeroid

Entry Best!