Sunday, August 2, 2015

Menyepi


Assalamualaikum.
Wahai pembaca blog.. Itupun, kalau masih ada pembaca blog.
Haila.. Susah benor mau menulis lani. Aku nak kata busy pon takdelah busy sangat. Just I wasnt in my blogging mojo few months back.

Memandangkan sekarang I am kinda busy with UPSR preps for my year 6 students, aku sangatlah stress. Haha. Apekah? Sepatutnya budak stress nak UPSR. Tapi aku pulak yang lelebih. Tidur tak lena. Mimpi setiap malam. Bangun pagi rase malas sangat nak pergi sekolah. Hahaha. ( back to school mood). Trial yang haritu, masih 4 orang gagal Matematik. Aku sangat depressed. What's wrong with them or... What is wrong WITH ME? Sampaikan aku naik darah tinggi dan sakit kepala.

Susah wei nak jadi cikgu. Aku tahu susahnya. Ingatkan masuk maktab, senang je nanti ngajo budak. Upenye, mengajor nak bagi paham la paling susah. corenye kau sendiri nak cari teknik sesuai nak bagi budak budak faham dan ngerti dong.

So. hari ni, aku ke kelas lagi. Tak nak marah marah. Only berapa hari je lagi tinggal, Nak lembut2. Kasar2 tu sikit je. Kalau lembut sangat budak tak jalan okay. Aku ni.. dalam kalangan cikgu darjah 6, depa tengok aku sebelah mata je. Sebab aku pompuan kot. Garang aura takde. Tapi cubitan ketam biru berbisa ada. Tapi budak budak.. dah immune dah setakat cubit ke tarik telinga. Nak garang aura tu baru jalan. Memandangkan aku ni nak hasilkan aura pon agaknya dah terlambat dah, aku cadang pon just go with the flow.

Ikot budak punye tahap. Mengajar budak lemah biar paham basic pon dah cukup. Please ya allah, Ya Rahman Ya Rahim. Bagi la kefahaman kepada anak muridku supaya mereka bersedia nak menjawab ujian.

Dan selepas aku buat teknik belajar bersaudara -iaitu lemah dengan lemah. Satu murid dalam kumpulan tu cakap:

" Cikgu, nyamai belajar macam ni" -(Cikgu seronok belajar macam ni)

One sentence and it still makes me happy.

Okay.. logging off. Nak masak spagetti nak jamu orang. Heee. Segan nak masak wei. Tak pro sangat. Hehehe. Bye

1 comment:

Anem Arnamee said...

comelnya! Untungnya kerjaya yang mulia ! Lama tak datang sini, selamat hari raya :)

Entry Best!