Wednesday, September 6, 2017

Trending Hot dogs in Korea?

Usually we have our buns with meat sausage. But right now in Korea they have these kind of hot-dogs.

HotFishDog?



They use fish instead of meat sausage?




I think this one is interesting. I am open to new flavor as long as the bones are removed first or... better if the bones are edible as they melt in your mouth. Too much description for a hot dog?




  Maybe this will go well with thai chili sauce?




Another one is the super healthy version of hotdog..
CucumDog as to Cucumber dog? Err weird. I know.



They just replace the sausage with a cucumber. Urgh.. I dont think I can it this one. I am pretty sure this will taste 'healthy' hahaha.  Not tasty.


.

Maybe if they put slices of cucumber rather than a whole one between the buns I think I might give it a try.


What a weird world we live in...

Tuesday, August 29, 2017

Jom Kenal

Setahun menyepi, mati kutu aku. Most of my bloglists are also on hiatus... πŸ˜•
Last update ada yang 3 years ago.... 6 bulan lalu...
Banyak juga yang berenti dari blogging..

So... Aku dah takda sumber nak baca blog baru.πŸ‘€πŸ’¦
Lebih lebih, wifi sek ni dah la ada limit/ restrictions.. Susah nak mencari blog-blog di pasaran.
Asyik baca blog yang sama je.
Dulu dulu masa muda mudi asik ajak orang blogwalking je. Now dah lama tak aktif....  so there is nothing new to read.
🌺🌺🌺

Please sapa-sapa yang mahu diblogwalking, followers .please leave me your trace ;) I can go to you. As long your blog is fun to read!

Jom saling follow/ komen  dan berkenal kenalan.


xx😍😘

Monday, August 28, 2017

Cikgu zaman sekarang

Kalau nak jadi cikgu, buat cara nak jadi cikgu!


Thumbnail

Baru baru ni kecoh berita panazz beberapa orang cikgu yang masih dalam tempoh percubaan mengambil langkah mudah buat side business sehinggakan lupa tanggungjawab sebenar sebagai guru.  Apply and approve cuti tanpa gaji macam kau tu bos. Tak datang kerja berminggu-minggu bercuti sakan di luar negara.  

Rata-rata cikgu yang berperangai macam ni ialah member kepada grup2 MLM yang ada kat Malaysia ni.  Yang baru setahun jagung kerja dan boleh apply loan ratus ribu untuk jadi lauk lauk leader atasan. 


Image result for sindiket penipuan CLA

Alhamdulillah, aku tak de kena offer masuk ke dalam bisnes CL* ni.. Kalau diajak pon, aku memang akan habis habis tolak. Pasal apa? Aku tak percaya habuk pun skim bisnes yang mana depa memanggil pelanggan/ member baru dengan show off barang-barang mewah. It’s so typical guys.. Why would people join something like that. Sah sah MLM.


Entahlah. I don’t have any problem if you guys want to do side business. Tapi harus ikot cara betullah, ikot sistem betul... Dulu pun ada masa aku mula-mula masuk mengajar di Sarawak, ada jumpa senior cikgu jugak yang 4 tahun lebih tua dari aku (suami isteri) promot jual insurance, (side income dari jual takaful), lepas urusan jual beli, terus takda jumpa dah senior suami isteri tu. Takda lah risau apa, sebab mereka tu hanya jadi agen je.Aku tak da rasa kena scammed. Alhamdulillah.




Image result for sindiket penipuan CLA

Sedar-sedar, heboh orang kata depa dah lari balik semenanjung bukak kedai emas. Tak datang mengajar berbulan-bulan.. Barang-barang semua ditinggal macam tu je dekat sekolah, rumah tempat depa mengajar. Hailaa. Kalau nak berenti buat cara nak berenti. Jangan menyusahkan orang lain yang akan kena kemas barang yang ditinggalkan, kena cari pengganti, kena buat report pasal masalah displin tak datang kerja banyak la lagi masalah yang timbul. Sekarang pun kes mereka ni masih berjalan.. 

Sehinggakan sedikit sebanyak menjatuhkan maruah para guru dari Semenanjung yang cari makan di Sarawak ni. Memang… orang cakap, kerja dah empat tahun, kontrak dah habis boleh kut kalau nak berhenti kerja jadi cikgu (pasal kerja jadi cikgu, gaji ciput jeewww, lambat kaya) . TAPI, buat dengan cara beradab. Masa nak minta kerja, punya beradab diinterview. So, kalau nak berenti kerja pon buat la cara beradab.



So…. Pesanan aku… kepada sapa-sapa yang nak JADI cikgu….

1.
Buat cara nak jadi cikgu. Kalau pikiran kau tu dah ada piker bisnes lain, sila drop dari jadi cikgu. Letak jawatan daripada  menyusahkan orang tau tak. Kalau kau dah jadi cikgu pastu ambil cuti tanpa gaji (CTG) untuk kepentingan peribadi dalam kes macam cikgu baru yang viral (bercuti di luar negara ikot company), kau menyusahkan cikgu-cikgu lain dekat sekolah yang nak kena ganti kelas kau!! Kena buat kerja bahagian kau. Menyampahnya!

2. Sila jangan mohon. Ini ditujukan khas kepada adik-adik yang baru nak mohon UPU tu. Kalau adik tak de keikhlasan nak jadi cikgu, sekadar nak dapat kepentingan kerja gomen, baik tak payah mohon. Bagi peluang mahal ni kepada orang yang lebih layak dan nak! Masa IV beria-ria merayu. Masuk IPG, kelas tak datang.. Dapat posting, datang kerja pun tak nak. Menyampahnya!


Akhir sekali… pesan aku… nak jadi cikgu buat cara naK jadi cikgu…. Tolong jangan jatuh kan kredibiliti para pendidik seluruh dunia.. Perangai macam korang nilah yang akan buatkan kami dicop – guru tak da semangat mendidik, fokus kumpul duit 

First entry for 2017!?

Image result for hello animations

*Hello to my readers* if I still have  got any readers left
Anywho... the last time I wrote here was on the 2nd of June 2016!!
 It has been more than a year I've left this blog without any update. !!! (arghhhhh cannot believeeee thisss)

Nothing exciting to share but a lil bit happy news to keep here. In case I come back in the future to read it again.

What's new?

1. Purchased my own car! It was not in the plan at all cox I barely know how to manage a car let alone driving it. It's just... you know, a backup plan in case I manage to pindah semenanjung anywhere in the future!


2. Sah Jawatan! - Alhamdulillah! My position as a teacher is confirmed back in April. I am both happy and grateful  cox my taraf berpencen also has been approved. Everything just falls into the right place at the right time. ;) * happy tears


Congratulations to US :)


3. P3- Also great news. In case for those who  didnt know what's P3 is. P3 is basically a critical status of  certain school usually located in rural areas (pedalaman). My school was originally granted p1 which mean we get RM500 per month as allowance.. Now, that our school has been upgraded (I dont think upgraded is the right word) to P3, we get a lil bit more to cover up everything we had to spend on - perahu, ekspres air merely just to get our groceries every month. ;) -the more you get, the more you give back!! sedeqah guys


4. Taking break- I ve been teaching Mathematics for year 6 since 2015 and 2016. This year, thank god the burden has been lifted. No longer teaching year 6 and this may prolong until year 2020 before I get to teach Year 6 again... -- mungkin pindah dulu. hahahaha. Okay not funny.  Cox the class I teach Maths right now are Y3 and Y1. Still long way to go... I am enjoying the moment although sometimes I need to take turns teaching extra classes for Y6... not fun but eternally grateful only once a week.


Basically that's all...

I want to enjoy as much as  I did long time ago blogging. I mean... I really love blogging. The things holding me back right now are

Internet connection and TIME..

If Ive got the time, then no good connection available ... If the connection's good, then I ve got no time.


Really, the older you get, time becomes so hard for you to keep up. Just slip right before your eyes...

I hope I can get back to blogging.. Cox I really missed talking, sharing and mumbling myself out..


Ciow for now. Will try to write more..

XX





Entry Best!